Няма нови положителни проби за коронавирус в Старозагорска област

105

Днес няма нови положителни проби за коронавирус в Старозагорска област, съобщи проф. Йовчо Йовчев, изп. директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, на чиято територия работи една от двете допълнително разкрити лаборатории в страната за изследване на проби за COVID-19.

Към днешна дата единственият с положителна проба на територията на Старозагорска област е 61-годишният казанлъчанин, който на 14 март се е завърнал от Франция и понастоящем е настанен за лечение в инфекциозната клиника на УМБАЛ „Киркович“.

За съжаление казанлъчанинът не е спазил задължителния карантинен срок от 14 дни. „Ден след прибирането си мъжът самоволно и в нарушение на наложената му карантина решава да посети майка си, която живее в Мъглиж“, съобщи зам.-кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов. Възрастната жена е на 85 години, на легло и с онкологично заболяване. За нея се грижела жена, която също влязла в контакт с носителя на коронавирусната инфекция. След установяването на положителна проба за Covid-19 на казанлъчанина са открити и останалите хора, с които е контактувал. Това са общо 11 души в Мъглиж и 1 в Казанлък, които са поставени под принудителна карантина.

„Този случай е точно доказателство за ниската здравна култура и неспазването на закона от страна на един човек. За съжаление, заради неговата безотговорност в момента хора стоят изолирани. За щастие, на този етап симптоми на заболяването не се откриват дори при неговата майка, която попада в най-рисковата група“, допълни д-р Душо Гавазов.

Вторият заразен с COVID-19, за когото съобщи снощи ген. Мутафчийски, се води по лична карта жител на Стара Загора. Той обаче не е пребивавал нито в родния си град, нито в друго населено място в Старозагорска област. Въпросният пациент е бил диагностициран и хоспитализиран в София.

Така към настоящия момент, освен недобросъвестният казанлъчанин, няма други с положителни проби в Старозагорска област.

Досегашните данни сочат, че най-рискови са хората, които се завръщат в България от чужбина. На фона на многобройните предприети мерки към момента не е известно защо въпросните гастарбайтери не се поставят в изолация още на граничните пунктове и след преминаване на 14-дневната карантина да се пускат по родните им места. Това би облекчило работата както на местните власти, така и на хилядите служители на РЗИ и областните дирекции на МВР, които де факто са в невъзможната невъзможност да проверяват перманентно дали завърналите се от чужбина спазват карантината.

Живко ИВАНОВ
Йовка НИКОЛОВА