НС отложи решението за депутатските заплати. Засега се отказва само от ваканциите

57

Депутатите ще гласуват по график в пленарната зала чрез компютъризираната система в НС, а по време на обсъжданията в залата ще има не повече от 1/4 от всички 240 депутати. Великденската и лятната ваканция се отменят. Регистрацията на народните представители ще става час по-рано от старта на заседанията.

Това са част от новите правила, по които ще работи парламентът по време на извънредното положение, предаде offnews.

Новите текстове предвиждат внесените законопроекти да се разглеждат само от водещата комисия, а не от няколко комисии, както беше досега.

Председателят на НС ще определя началния час на гласуването, като той не може да е по-малко от 30 мин. след края на разискванията.

Срокът за внасянето на писмени промени в законите, приети на първо четене, ще бъде 24 часа. На второ четене депутатите отново ще гласуват по график, разделени на две групи. Гласуването на всяка групa ще е глава по глава, раздел по раздел или текст по текст до изчерпване съдържанието на съответния доклад за второ гласуване и на направените по време на разискванията предложения.

Разискванията по новите правила продължиха повече от час при строги мерки – депутатите сядаха на разстояние, някои дори останаха прави, а трибуната се дезифекцираше непрекъснато.

Вносители на приетите днес промени в правилника на НС са Красимир Ципов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС и Искрен Веселинов от Обединени патриоти.

Красимир Ципов заяви, че се създават правила за работа в съответствие с препоръките на Националния оперативен щаб и призова да се подкрепи предложението.

От БСП се обявиха против и обвиниха управляващите в опит да се попречи на работата на парламента.

Кристиан Вигенин посочи, че се търси начин как отново да се разпусне парламентът, макар и за няколко дни.

„Това предложение не е за да се гарантира сигурността на народните представители, а да се осигури комфорта на правителството“, коментира той. И даде пример с касиерите в магазините, шофьорите, полицаите, след което запита: „С какво ние сме по-ценни, за да спираме работа?“

От ДПС напомниха, че причината да не се мине към онлайн заседания на парламента е, че няма консенсус дали се нарушава конституцията.

Горещ спор се разрази и по въпроса за депутатските заплати и се удари челно в коронавируса. Споровете започнаха кой колко е дарил за битката със заразата.

„Тезата да не се повишават заплатите е теза парите да останат в бюджета на Народното събрание и в края на годината ще влязат в бюджета на държавата. Нашето решение беше да го дарим там, където има нужда“, каза Йордан Цонев. Той добави, че всички са направили някаква дарителска кампания.

Депутатът от ДПС подчерта, че тяхната парламентарна група е от 26 души и са направили дарение малко повече от най-голямата и два пъти повече от втората по големина парламентарна група. „Най-големият дарител в страната е депутат от ДПС – г-н Делян Пеевски. Поели сме ангажимента си и го изпълняваме без да вдигаме шум“, добави Цонев.

От БСП пък не пропуснаха да напомнят, че досега са предложили на три пъти да бъдат намалени или поне застопорени депутатските заплати, но не срещнали разбиране у другите парламентарни сили.

Александър Ненков от ГЕРБ побърза да се застрахова, че повдигането на темата винаги вреди на авторитета на институцията. А ГЕРБ не е подкрепял предложението на БСП, защото България е била във финансов възход.

В понеделник ще има извънредно заседание, на което ще се разглежда предложението на ГЕРБ за замразяването на депутатските заплати. Ще се разглеждат на второ четене промените в държавния бюджет, както и новите внесени текстове в закона за извънредното положение.