Нощ на прилепите ще има в Стара Загора на 20 септември

79

По традиция и тази година информационната кампания Нощ на прилепите ще бъде отбелязана в няколко български града, сред които и Стара Загора.

Прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, викторини, презентации и филми ще бележат Нощта на прилепите и ще провокират интереса към тайнствения им живот, който често е свързан с Дракула.

„Нашата цел е да покажем, че прилепите не са никак страшни, а напротив – различни и симпатични. В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят, са вредители в селското стопанство, а пък прилепите в градовете помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде 1000 комара на вечер! В момента един от начините да опазваме и над 6000-те пещери в България е ако в тях има прилепни колонии. Много от тези пещери попадат в местообитание, което е обект на защита в мрежата НАТУРА 2000 по Директивата за хабитатите“, коментират организаторите от „Зелени Балкани“.

Инициативата за честване на Нощта на прилепите е на Секретариата на EUROBATS. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г. към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата. Обичайно западните държави отбелязват Нощта на прилепите в последния уикенд на август, но заради ваканционния период в България това се случва във втората половина на септември.

В Стара Загора Нощта на прилепите ще бъде на 20 септември. „Зелени Балкани“ очакват гостите си, за да им представят изложба с фотографии на 33-те вида прилепи, които се срещат в България. Организаторите са подготвили банери с ценна информация и много забавления с игри и арт ателиета.

(СН)