Носителката на „Златното яйце“ призна, че е изненадана от приза

120
Статуетката "Златното яйце" лауреатката Ралица Райкова получи от ресорния заместник по култура в Община Стара Загора Милена Желева

Сред получилите поощрителни награди беше и дъщерята на председателя на 45-ото и 46-ото Народно събрание Ива Митева

Най-добрите млади поети, участвали в 38-ото издание на Националния младежки литературен конкурс „Веселин Ханчев“, бяха наградени на 17 декември вечерта на тържествена церемония в Регионалния исторически музей – Стара Загора.

Голямата награда – статуетката „Златното яйце“, бе присъдена на 22-годишната студентка по магистърската специалност „Комуникация“ от университета в Париж Ралица Райкова. Тя сподели, че е изненадана от решението на конкурсното жури за наградата и обясни, че някак случайно решила да участва в надпреварата.

Ралица пише стихове от четири години, но за пръв път пробвала да представи своите „нощни терзания“ тази пролет в „Литературен вестник“. Изпратила на организаторите на конкурса „Веселин Ханчев“ по електронната поща 8 свои произведения и някак забравила за това, докато най-неочаквано през октомври получила съобщение, че името й е сред номинираните за награда. Още повече се изненадала, когато научила че тричленното жури за 38-ото издание на конкурса: Камелия Кондова, Ина Иванова и доц. Васил Видински, е подредило на първо място стихотворението й „Отвъд потока Кедрон“ (Отвъд потока Кедрон е градината, /в която лунносиви са маслините/ и като камък са застинали листата, /от никой вятър вече несмущавани…).

Все още не е обмислила заглавието на дебютната си стихосбирка, която според регламента на конкурса има правото да издаде. Тепърва й предстоят разговори с членовете на журито, един от които ще бъде неин редактор. Признава, че е стъпила за пръв път в Града на липите, но не съжалява за възможността да се запознае лично със свои връстници, които вървят по избрания от нея път за „подредба на думичките“. Има много поети, които харесва и чете, но в първата двойка подрежда българина Иван Методиев и поляка Ян Твардовски.

Ралица ще остане в България до към средата на януари, времето в родината ще използва да подреди преживяванията си от конкурсната надпревара и може би да добави още няколко стихотворения към бъдещия си сборник.

Част от лауреатите на 38-ото издание на Националния конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“

На второ и трето място бяха класирани 20-годишната Бояна Узунова от Велико Търново и 21-годишната Мария Петкова от Несебър, която буквално в последния възможен момент изпратила по електронната поща стиховете си. Сред останалите 11 поощрени от журито е дъщерята на два пъти оглавилата парламента Ива Митева: 19-годишната Мила Георгиева Рупчева.

В 38-ото издание на конкурса „Веселин Ханчев“ бяха представени 99 автори. Четирима от участниците не бяха допуснати до класирането поради по-малка или надхвърлена според регламента възраст, но и техните творби бяха прегледани от журито. Сред тях са 10-годишен варненец и 25-годишен от Лом. Най-голям бе броят на авторите между 17 и 19 години, а три от изпратилите свои стихове са на по 14 години. Традиционно най-много бяха столичаните – 24, а след тях – авторите от Пловдив – 6.

Дистанционно присъстващите на церемонията по награждаването бяха поздравени и от родственика на гениалния Веселин Ханчев – Александър Богдан Томсън, който е внук на сестрата на поета. „От името на цялото си семейство благодаря на организаторите за труда и постоянството, с което организират през толкова много години Националния конкурс „Веселин Ханчев“ и подкрепят младите автори. Благодарение на хора като вас творчеството на Ханчев продължава да живее и да вдъхновява следващите поколения“, заяви Томсън.

Конкурсът Веселин Ханчев“ стартира през далечната 1984-та, негови лауреати са били Камелия Кондова (1985), Елин Рахнев (1992), Мария Донева (1994), Дана Белева (2001), а сред председателите на журито се четат имената на изтъкнати творци като Константин Павлов, Таньо Клисуров, Михаил Берберов, Борислав Геронтиев, Рашко Стойков, Иван Цанев, Бойко Ламбовски и др.

И тази година организатори на литературния конкурс бяха Община Стара Загора, Библиотека „Родина“ и Къща-музей „Гео Милев.

Петър ХРИСТОВ