Номинираха трима за Почетен гражданин на Стара Загора

349
Христо Стоичков получи почетната си огърлица от кмета на Стара Загора Живко Тодоров година по-късно поради отсъствието си от страната

Изборът ще е с тайно гласуване на сесията на ОбС в края на юли

С тайно гласуване измежду три номинации ще бъде избран тазгодишният Почетен гражданин на Стара Загора, който ще получи ключа на хилядолетния град и огърлица. Резултатът от вота ще стане ясен на редовното заседание на местния парламент в края на юли.

До 30 юни, когато беше и крайният срок за номинирането, са постъпили три предложения от инициативния комитет и отделни граждани. Първото е за Силвия Томова, ръководител на балетната трупа при Държавната опера в Стара Загора, второто е за създателката на лондонския български хор Десислава Стефанова, а третото е за първия ректор на Тракийския университет и бивш председател на местния парламент – проф. д-р Иван Божков.

При тайното гласуване номинираният трябва да получи квалифицирано мнозинство от 2/3 гласове.

Церемонията по връчване на най-високото отличие на Стара Загора е на 5 октомври, когато се чества Деня на града. Традицията за почетно гражданство в Стара Загора датира от далечната 1933-та година, когато със званието е удостоен синът на генерал Йосиф Гурко – кавалерийският генерал Василий Гурко. 14 години по-късно то е присъдено на Георги Димитров, дори кръщават централния булевард на него. В по-нови времена званието е присъдено през 1962-ра на поета Веселин Ханчев, сред носителите са някогашният генерален секретар на ЦК на КПСС Леонид Брежнев (1964 г.), космонавтите Георги Иванов и Николай Рукавишников и още много други. В почетната книга са вписани още футболистът Петко Петков, дългогодишният директор на Езикова гимназия „Ромен Ролан“ Кънчо Матев, прима балерината Снежина Дескова и дарителката на скъп имот в центъра на града Мария Жекова. През 2017-а званието бе присъдено на Христо Стоичков.

В десетилетията назад във времето почетните граждани са имали някои дребни привилегии, сред които и възможността да ползват безплатно обществена баня, но те са отпаднали постепенно. В наши дни званието има основно морална стойност.

Петър ХРИСТОВ