Номинираха инициатора на каузата „Спаси Бузлуджа“ за „Будител 2022“

200
Част от екипа, работил по консервацията на централната мозайка, в средата са Владимир Николов (в бяла риза с народна шевица) и арх. Дора Иванова (вляво от него)

Инициаторката на каузата за връщането към нов живот на монумента на връх Бузлуджа, арх. Дора Иванова, е сред десетте номинирани в конкурса на БНР „Будител на годината 2022“.

Номинациите са направени от жури, в което участват проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, журналистката Добрина Чешмеджиева и още 4 известни и популярни личности. Гласуването e до 29 октомври, като от един и същ IP адрес може всеки ден да се гласува за един от десетте номинирани. Номиниралите арх. Иванова припомнят, че вече седма година, веднага след като защитава дипломната си работа в Берлин, тя работи за съхраняването на монумента, който в продължение на повече от две десетилетия беше изоставен на произвола на съдбата. Междувременно от екипа на проект „Бузлуджа“ представиха създателя на централното мозаечно пано със слоугана „Пролетарии от всички страни, съединявайте се!“ известния в средите на практикуващите йога свами Вананда Владимир Николов. Преди 42 години младият тогава Владо създава технологията за реализация на проекта, дело на художниците Владислав Паскалев и Кънчо Кънев. Само преди седмица за пръв път след 4 десетилетия той отново е видял отблизо творбата си, намираща се на 12-метрова височина над централната зала в монумента. Първото, което споделил, било „Явно природата е по-благосклонна от човешките ръце“, коментира арх. Дора Иванова.

Христо ХРИСТОВ