Нов филм за Гео Милев ще бъде показан премиерно в Стара Загора

208
Плакатът за премиерата на новия филм на Костадин Бонев в Стара Загора

Нов документален филм за 127-годишнината от рождението на гениалния интелектуалец, поет и антифашист Гео Милев ще бъде показан премиерно в Стара Загора на 15 януари от 17:00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Филмът „Гео Милев в лабиринта на времето“ е на продуцент-режисьора Костадин Бонев. За основа на сценария е послужил нашумелият роман на Христо Карастоянов „Една и съща нощ“, имало е и идея филмът да бъде игрален, но по ред причини тя не е била осъществена. Снимките, част от тях в двора на старозагорската къща-музей „Гео Милев“, са започнали още през 2020-а. Заради коронавирусната пандемия на няколко пъти били спирани, припомня си Карастоянов, който признава, че все още не е видял финалния резултат от най-новата творба на Бонев, но пък добре познава неговия филм „Никола Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“ и с нетърпение очаква премиерата в Стара Загора.

Режисьорът е събрал за филма си пъстра амалгама от изявени творци, сред тях личат имената на Иван Добчев, който постави преди време „Една и съща нощ“ на сцената на Народния театър, автора на манифеста на новата социална поезия Владимир Сабаурин, основателката на театралната работилница „Сфумато“ проф. Маргарита Младенова и актьорите Ованес Торосян и Милена Ерменкова, автори на поетично-документалния спектакъл „Кинжал“ за творчеството на Гео. В него Ованес играе Поета, а Милена – съпругата му Мила.

Включена е и една от младите звезди на „Сфумато“ Станислав Кертиков, а в гласа на разказвача зад кадър мнозина ще разпознаят любимата си актриса, родената в Града на липите Койна Русева.

Идеята е реализирана и с помощта на Община Стара Загора, която оказва пълна подкрепа на екипа за снимките и премиерата, коментира зам.-кметът Милена Желева.

Христо ХРИСТОВ