Нови идеи на Старозагорската опера: „Трубадур“ край багер в „Марица изток“, „Атила“ – в Чинията

718
Директорът на Старозагорската държавна опера Огнян Драганов лансира в аванс няколко мащабни проекта за излизане извън класическото пространство. До него на снимката е директорът на БТА Кирил Вълчев, с когото бе подписан договор за партньорство и сътрудничество

Три широкоформатни идеи за излизане на класическата опера от зала и реализация на места, които по принцип не са свързани с това изкуство, но могат да привлекат интереса на различна публика, лансира директорът на старозагорската държавна оперна трупа Огнян Драганов днес.

На първо място той посочи представяне на „Атила“ сред обстановката в монумента на връх Бузлуджа, като там бъде заснет и пълнометражен филм. Вторият „пробив“ е поставянето на „Трубадур“ сред промишления пейзаж на откритите рудници в енергийния комплекс „Марица изток“.

Третият акцент, който вече е договорен, е „Атила“ сред пространството на изграждащия се и все още недовършен над 4 десетилетия културен комплекс в центъра на Чирпан, който впоследствие ще бъде разрушен, за да бъде построен на същото място съвременен културен и бизнес център. Намеренията са спектакълът да бъде видян от меломаните на 5 август, а месец по-късно, за празника на Чирпан, в центъра на града ще се проведе класически концерт под диригентската палка на Старозагорския митрополит Киприан.

В началото на есента на миналата година Старозагорската опера представи свои продукти пред меломаните на брега на язовир „Копринка“ край Казанлък

Огнян Драганов сподели и намерението си съвсем скоро да започнат репетиции за мюзикъла „Парижката света Богородица“ по стандартите на Бродуей, за целта е поканен работилият там 15 години хореограф Марио Пеаца, режисьор ще бъде Виолета Горчева, а декорите и костюмите ще са на младия Денис Иванов. Според предварителните планове премиерата на мюзикъла трябва да бъде на 20 май.

През лятото на стадион „Берое“ ще се състои спектакъл на предизвикалия истински фурор с премиерата си в НДК балет „Сънят на Пилат“. А за постановката на „Отело“ от Дж. Верди на Античен форум се преговаря със световноизвестните тенори Роберто Аланя и Джанкарло Монсалве, вече било потвърдено участието на Желко Лучич в ролята на Яго.

Отново в три поредни вечери в първите дни на септември Държавна опера – Стара Загора, ще има спектакли на сцена „На брега на древния Севтополис“ край язовир „Копринка“, те ще се реализират с финансовото съдействие на Община Казанлък.

Христо ХРИСТОВ