Нова възможност за заклетите пушачи вече и у нас

820
В магазина на IQOS в мол "Галерия" в Стара Загора можете да намерите системата за нагряване на тютюн, както и много аксесоари за продукта

Всеки знае, че цигарите са вредни и причиняват редица заболявания. Малко от нас обаче знаят какво точно ни вреди. На въпроса кое в цигарите ни вреди, повечето хора посочват никотина. Но редица международни експерти, в това число лекарите от Кралския медицински колеж на Великобритания казват, че макар да води до пристрастяване, никотинът всъщност не е основна причина за развитие на заболяванията, свързани с тютюнопушенето.

Тогава защо цигарите са вредни? Проблемът е в горенето. Когато запалим цигара, температурата на върха достига над 800 градуса. Вследствие от горенето се появява цигарен дим, съдържащ повече от 7000 вредни и потенциално вредни вещества, част от които канцерогенни.

Всъщност в премахване на горенето се крие ключът към откриване на по-добра алтернатива на обикновените цигари. Години наред тютюневите компании работят по създаването на продукти без горене, а с контролирано нагряване, които да съдържат истински тютюн, а не течност и да бъдат харесвани от пушачите.

Първото такова устройство вече е на пазара в България, нарича се IQOS и е дело на тютюневия гигант „Филип Морис“.

Джаджата IQOS

IQOS напомня на умно устройство и следва стратегията за намалената вреда, като чрез този уред се премахва горенето на тютюна, което има при цигарите. IQOS се състои от външна батерия с капак, в която се прибира холдерът.

IQOS – външната батерия и писалката, в която се поставят тютюневите късове

Холдерът прилича на писалка, в която се поставя специално създаден тютюнев стик със специално обработен истински тютюн. Тютюневият стик се употребява за около 6 минути, колкото е времето за нагряване. За това време се достига до никотиново насищане като при обикновената цигара, но без дим, пепел и с по-малко мирис.

При ползване на IQOS няма тютюнев дим, а се отделя пара, която съдържа 80% вода. Липсата на дим е причина да няма остатъчна миризма върху дрехите, косата, както при пушенето на цигара. Ползването на IQOS в затворени помещения не променя качеството на въздуха, поради което и не пречи на околните хора.

За научните данни

Научни центрове като от филм за бъдещето, методология и изследвания, близки до тази във фармацевтичните компании… Това се случва вече в тютюневата индустрия. Използват се иновации и технологии, които не са се използвали от стотици години назад.

Центърът за научни изследвания и разработки на „Филип Морис“ в Швейцария

„Филип Морис“ е водеща компания в промяната на тютюневата индустрия. Те провеждат стотици изследвания и тестове, за да докажат, че при премахване на горенето на тютюна се получава по-добрият избор за пушачите. И макар вредните вещества да са значително понижени, ефектът върху здравето продължава да се изследва. Данните за намаляване на вредата трябва да се потвърдят и от различни научни институти и регулаторни органи по света, за които новите продукти са надежда за подобряване както на здравето на пушача, така и на общественото здраве.

Вече и у нас

IQOS се предлага и на българския пазар от края на миналата година. България е 32-рият пазар, от който „Филип Морис“ иска да премахне тютюневия дим. По света повече от 5 милиона пушачи са отказали цигарите и са избрали бъдеще без дим. След старта на IQOS в София дойде ред и на Стара Загора, където първият търговски обект с IQOS вече отвори врати.

(СН)