Нинова отлага неизбежния край на властта

158

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предлага нестандартно решение на пленума. Тя иска да се внесе в Народното събрание управленската програма плюс законодателната част и важните за приемане закони за плана за възстановяване. Това съобщи news.bg, позовавайки се свои източници в Националния съвет на БСП.

Ако те срещнат подкрепа сред депутатите, тя ще предложи Асен Василев за премиер.

Ако пък няма подкрепа още на следващия ден левицата връща празен мандат. Част от социалистите си тръгнаха възмутени като смятат това предложение за абсурдно.

След заседанието на Изпълнителното бюро в понеделник стана ясно, че се обсъждат 2 варианта с хоризонт петък. След решението на пленума днес, утре БСП ще разговаря с партньорите си от ПП и ДБ.

В предлаганата от БСП програма са записани 79 законодателни приоритета и промени в закони с конкретни срокове. Сред тя са избор на председател на Народното събрание до 31 юли и на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ до 15 август. Също и промените в законите за съдебната власт и за КПКОНПИ, както и много други.

Програмата е с краен срок до края на годината и включва както приемането на държавния бюджет за догодина, така и попълване на всички постове, за които НС има избор.

БСП бяха вече призова да не държат мандата излишно от опозицията в лицето на ГЕРБ/СДС, ДПС и „Възраждане“, а днес по темата се включи и бившият лидер на БСП Михаил Миков.

Източници: „Труд“, „24 часа“ и news.bg