Нинова направи неуспешен опит да обедини левите партии… уж срещу кризата от COVID-19

371

Лидерката на БСП Корнелия Нинова направи вчера неуспешен опит да намери подкрепа от 30 леви партии и неправителствени организации в опита си да събори правителството. Срещата беше насрочена от 11 часа в баровския хотел „Анел“ в столицата, а предварително обявената тема за т.нар. кръгла маса беше „Лява политика в следкризисен период“.

От поканените 30 партии и организации с лява ориентация на срещата са се отзовали само 4-5, три от които са настоящи коалиционни партньори на БСП – лидерът на дружество „Тракия“ Красимир Премянов, шефът на партия „Зора“ Минчо Минчев и шефът на „Екогласност“ Емил Георгиев. Извън тях поканата са уважили основателят на партия „Българска пролет“ Велизар Енчев, който се изявява по червената БСТВ и представители на АБВ.

На срещата обаче не са присъствали нито един от дългогодишните коалиционни партньори на БСП.

Авансово лидерът на Политическо Движение Социалдемократи – старозагорският адвокат Елена Нонева, заяви, че по никакъв повод не би седнала с Корнелия Нинова на каквато и да е маса, след като са били буквално изхвърлени от Коалиция „БСП за България“ от сегашното ръководство на БСП. „Година след избирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП нямахме никакъв диалог с нея и ръководството й, въпреки че всички председатели на партиите от тогавашната коалиция сме правили опити за контакт. Тогава изпратих писмо с искане за разговор по конкретни политики, но така и не получих отговор, нито среща“, припомни Елена Нонева. По думите на лидера на ПДС понастоящем Нинова е протегнала ръка към партиите от лявото политическо пространство заради предстоящите избори за ново ръководство на БСП. „Иска да се яви в ролята на обединител, но не виждам как ще ни обедини, след като е тя човекът, който разруши лявата коалиция. Анонсът й за кръглата маса е тенденциозно насочен към членовете на БСП заради предстоящия конгрес, защото голяма част от тях искат едно силно ляво обединение“, категорична е Нонева. Подобна позиция изрази пред медията ни и председателят на ЗС „Александър Стамболийски“ – Спас Панчев.

Любопитен момент за т.нар. кръгла маса е, че тя беше организирана два дни преди заседанието на самия Национален съвет на БСП, свикано под натиска на вътрешнопартийната опозиция заради опитите на Нинова да проведе изборите за лидер на БСП и конгреса с решение „на подпис“.

Материала подготви:
Йовка НИКОЛОВА