Несигурността разколеба зърнопроизводителите от инвестиции в нова техника

186
Нова техника, изложена на БАТА АГРО

До 19 май включително на летището в Стара Загора ще продължи 15-ото издание на БАТА АГРО. В годините изложението за земеделска техника се превърна в притегателен център за производители и търговци. Тази година обаче то идва на фона на сериозна несигурност в сектор зърнопроизводство, породена от опасенията за застъпване на реколтите, продължаващия спад в цените на пшеницата и слънчогледа, предшествани от изключително високите нива, на които се търгуваха торове, препарати и горива. Пред „Старозагорски новини“ Цветан Берберов – член на Тракийския съюз на зърнопроизводителите, коментира, че тези фактори са объркали стопаните как точно да действат по отношение на инвестициите. Той подчерта, че несигурността отдръпва заетите в сектора от влагането на средства за закупуване на нова техника. „Тази ситуация създава рискове. Ако си инвестирал средства в нова техника, а не успееш да реализираш продукцията си или продаваш под себестойността, принуден от обстоятелствата, рискуваш да потънеш в кредити и да изпаднеш в много затруднено положение“, отбеляза зърнопроизводителят.

Въпреки забраната за внос на продукция от Украйна към днешна дата цените на основните култури – пшеница и слънчоглед, продължават да падат. Междувременно от изказване на земеделския министър Явор Гечев стана ясно, че на този етап България не може да осигури съфинансиране към средствата от кризисния резерв, които Европейската комисия определи за българските зърнопроизводители, претърпели икономически щети заради безмитния внос на украинско зърно. Така родните стопани ще могат да разчитат на сигурните към момента 16 млн. евро от първия транш на кризисния резерв на ЕС. Оповестените в последните дни малко над 9 млн. евро, които са част от втория транш по кризисния пакет, към момента остават несигурни. Неясна остава и методиката, по която парите ще бъдат разпределяни между зърнопроизводителите. Вариантите се свеждат до два – на декар или съобразно количества слънчоглед, с които дадено стопанство е разполагало към Нова година или към 31 март. По думите на министър Гечев първата възможност – на декар, е малко вероятно да бъде приета от ЕК. „Ние нямаме претенции как да бъдат разпределени парите по допълнителната помощ. Дори сме готови да се откажем от тези средства. Нека бъдат дадени за инфраструктура, за подобряване на пристанищата ни, за да можем по-бързо да товарим своето зърно“, заяви в отговор по темата Цветан Берберов. Той подчерта, че всяка година близо 11 млрд. лв. от БВП на България се формират в резултат на работата на зърнопроизводителите.

Въпреки несигурните времена и ниските цени на слънчогледа и пшеницата стопаните в региона остават оптимисти за предстоящата реколта, месец и половина преди старта на жътвата. Берберов подчерта, че лошото време създава благоприятни температури за вегетация на културите, а валежите благоприятстват развитието им. „Не можем да влияем на цените. Залагаме надежда, че реколтата ще е добра. Желанието на сектора е цените да бъдат формирани на пазарен принцип, а не да бъдат сваляни чрез дъмпинг. Колегите от Украйна също имат интерес да продават на по-високи стойности, а не от тяхната продукция да печелят спекулантите“, подчерта Цветан Берберов.

Христо ИВАНОВ