Несигурността и липсата на работна ръка са най-сериозните проблеми пред бизнеса, обяви в Стара Загора Васил Велев

413
Председателят на АИКБ Васил Велев и главният секретар на организацията Милена Ангелова по време на брифинга в Стара Загора

Работодателите ще обжалват пред ЕК методиката за определяне на минималната работна заплата, приета в последните дни на 48-ото НС

50 000 души повече се пенсионират всяка година в България, отколкото влизат на пазара на труда. Тази статистика оповести в Стара Загора председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Организацията проведе редовна среща с представители на бизнеса от региона, на която бяха представени различни възможности за финансиране на инвестиции през програми и мерки. Участниците дебатираха и належащите проблеми и предизвикателства пред бизнес климата в страната. Несигурността и липсата на работна ръка са най-големият проблем за частния сектор в началото на 2023 г. По думите на Васил Велев недостигът на служители е най-осезаем в сектори като строителството и промишлеността. Според него възможност за намиране на работна ръка би била оптимизация на административните структури. Облекчаването на трудовата миграция, по думите на Велев, също е част от решението на наболелия проблем.

Новата методика за определяне на минималната работна заплата, приета в последните дни на 48-ото Народно събрание, категорично не се приема от работодателите. Васил Велев подчерта, че АИКБ заедно с други работодателски организации ще предприемат действия за обжалване на решението на парламента пред ЕК. Той коментира, че възприетият от партиите подход е нарушил принципа на прякото договаряне. „На практика Народното събрание иззе функцията на Тристранния съвет“, коментира председателят на АИКБ. Васил Велев допълни още, че решението на законодателния орган на страната създава неравнопоставеност в различни региони и сектори, където минималната и средната заплата са с огромни разлики. „При този начин на определяне на минималната работна заплата в редица икономически дейности тя ще изпревари средната и по този начин ще се окажем в ситуация, при която всички следва да получават еднакво възнаграждение“, аргументира несъгласието на едрия бизнес Васил Велев. Той допълни, че подобен развой ще ощети квалифицирания персонал.

Приемане на еврото в България е най-важният приоритет пред Асоциацията на индустриалния капитал в България. За изпълнението на тази цел Васил Велев разкри, че едрите предприемачи полагат усилия в посока укротяване на цените, включително с риск за собствените си печалби. Той коментира, че съществено място в тази посока играят компенсациите, които държавата възприе по отношение скъпата електроенергия. Предприемачът разкри, че окончателното решение за присъединяването на страната в еврозоната вероятно ще бъде взето през май. По думите му смяната на лева с еврото ще има икономически ползи за самия бизнес. В тази посока се очаква и зелена светлина за влизане на страната в Шенген. „Приемането на еврото от 1 януари 2024 г. е напълно постижима цел. Нивата на ценовия ръст е критерият, на който към момента ние не отговаряме и затова като представители на бизнеса полагаме нужните усилия в тази посока дори с риск за намаляване на печалбата ни. Влизането в еврозоната ще бъде инвестиция в средносрочен и дългосрочен план“, мотивира позицията на едрите предприемачи Васил Велев. Той коментира също, че трендът по преразпределяне и скъсяване на веригите за доставка е добра възможност за България.

Над 10 000 работодатели с повече от 500 000 служители членуват в Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Живко ИВАНОВ