Незапомнено ниска избирателна активност в Старозагорска област към 16 часа

1184

Няколко от избирателите са скъсали разписките от машините, двама са избягали след скандал със СИК

Едва 77 101 души в областта са подали своя глас на изборите за Народно събрание към 16 часа. Това сочат данните на РИК-Стара Загора. 26,79% от имащите право на глас общо 287 773 са отишли до урните към 16 часа. За сравнение, към същото време на предишните предсрочни парламентарни избори на 11 юли броят на гласоподавателите в област Стара Загора е бил 85 092. Картината на днешния вот в областта сочи лек превес на президентската надпревара, където броят на подалите своя глас към 16 часа бе 78 048, или 27,12%.

В процентно отношение най-високи са стойностите в община Опан – около 45,40% за двата избора. Най-незаинтересовани от изборите 2 в 1 са избирателите в Мъглиж – 19,07% за Народно събрание и 18,10% за парламент. Малко над 40 000 души са избрали предпочитания от тях кандидат-президент в община Стара Загора, а 39 590 са гласували за следващия състав на парламента.

В две секции в Старозагорска област вотът се осъществява с хартиени бюлетини, след като инсталираните машини са дефектирали. В секции – три в Стара Загора и една в Казанлък, гласуването се осъществява на една машина, след като втората не е сработила. От РИК-Стара Загора информират за множество сигнали от секционните комисии за проблеми с машините, на които своевременно са се отзовавали техническите лица, ангажирани с поддръжката. Жалби са подадени в хода на изборния ден за агитационни материали, разположени в близост до една от секции в Стара Загора, както и за раздаване на агитационни материали по входове на жилищни сгради.

В хода на изборния ден в областта са констатирани и няколко случая на хора, които са скъсали разписката, която получават от машината за гласуване, без да я пуснат в урната. „В такъв случай сме указали на секционната комисия да си направи протокол, в който ясно да бъде описана ситуацията. Това се налага, защото след приключване на изборния ден данните от протокола от машината и броя на разписките няма да им излезе“, обясни зам.-председателят на РИК-Стара Загора Теодора Крумова. Тя уточни, че двама гласоподаватели са избягали от секционната комисия, без да довършат своя процес по гласуване. До това се стигнало, след като по невнимание двамата избират да подадат гласа си единствено за президент, мислейки си, че след това имат възможността да се върнат и да гласуват повторно и за парламентарната надпревара. Процедурата обаче не предвижда подобна възможност. В резултат на това двамата избиратели са се скарали със членовете на секционната комисия, след което самоволно издърпали личните си карти и напуснали секцията.

Живко ИВАНОВ