Независимият депутат Спас Панчев пред „Старозагорски новини“: Няма да подкрепя вота на недоверие на БСП

827
Спас Панчев

По думите на народния представител от Старозагорски избирателен район, чиято партия ЗС „Александър Стамболийски“ преди повече от година напусна коалицията „БСП за България“, правителството е показало с действията си, че може и ще намери изход от създалата се криза с безводието в Перник.

– Г-н Панчев, БСП внесе за разглеждане четвъртия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов – 3“. В мотивите си за искането на оставка на настоящото правителство социалистите изтъкват проблемите в сектор „Екология и околна среда“. Каква е Вашата позиция по повод искания вот на недоверие?

– За огромно съжаление кризата в Перник е факт. През последните 30 години много малко бе направено за водния сектор у нас. Въпреки наличието на бюджетни излишъци, на европейски програми виждаме, че днес перничани са в режим на питейна вода, а вероятно и други области ги грози подобна криза. БСП използва създалата се ситуация, за да инициира четвъртия вот на недоверие срещу правителството. Към този момент той е подкрепен от ДПС. Моето лично мнение е, че проблемът с питейната вода на един регион няма как да бъде решен с подобни политически действия. Той изисква създаването на ясна програма за справяне с кризата и инвестиции. Виждам, че ръководството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ правят необходимото и вярвам, че до два месеца ще се намери изход от ситуацията в Перник, както и на другите места, където съществува потенциална опасност. В този смисъл според мен вотът на недоверие няма да мине. Действията на правителството ще дадат нужния резултат и вярвам, че в бъдеще подобни кризи няма да бъдат допуснати.

– Да разбираме, че се обявявате срещу искането на БСП за сваляне на правителството и няма да подкрепите вота на недоверие?

– Ако подкрепя този вот, това с нищо няма да помогне за решаване на проблема. Едно сътресение на политическата сцена ще държи няколко месеца перничани и хората от Шумен в недоимък на вода. Решението на всеки един проблем се корени в обединението на усилията на управляващи и опозиция. Доволен съм, че се взимат правилни управленски решения и се търси най-бързия възможен изход от кризата. Аз лично няма да подкрепя този вот на недоверие.

– Казахте, че проблем има, но има ли виновни по същество за създалата се ситуация?

– Истината е, че не само безводието в Перник е единственият проблем на днешния ден. Вносът и изгарянето на отпадъци и тяхното влияние върху чистотата на въздуха също изискват сериозно внимание и отговорни решения. Правителствата, които до момента управляваха страната ни, очевидно не са свършили достатъчното, за да гарантират на всеки един от нас достатъчно питейна вода и чист въздух. Аз не искам да ставаме сметище на Европа и други страни. Затова казвам, че пропуски има, но вярвам, че правителството ще си вземе поука от създалата се ситуация и в оставащото време на този мандат ще бъдат начертани правилни стъпки за решаване на появилите се казуси. В контекста на разговора за кризите и проблемите искам да отбележа, че старозагорци и жителите на региона не страдат от липса на вода, но са изправени пред такъв, свързан с работата и бъдещето на комплекс „Марица изток“. Надявам се, че правителството ще насочи своите усилия и в тази посока, за да гарантира препитанието на десетки хиляди работници, а с това и нужните количества електрическа енергия. Защото спрем ли мощностите в Маришкия басейн, затворим ли АЕЦ „Козлодуй“ ние неминуемо ще почнем да внасяме ток от съседни държави.

– Г-н Панчев, какви са настроенията в парламента? Ще успее ли това правителство да изпълни пълния си мандат?

– Видно е, че между БСП и ДПС има определени договорки, но аз лично не смятам, че настоящото управление би могло да бъде подменено с друго в рамките на този мандат на Народното събрание. Много добри неща бяха свършени през последните близо три години. Хубаво е, че има човек като Бойко Борисов, който се ангажира на моменти лично с отделни проблеми. Според мен следващите парламентарни избори ще бъдат редовните такива, които трябва да се проведат през пролетта на 2021 г. Аз лично смятам, че едни бъдещи избори за нов състав на Народното събрание няма да възпроизведат кой знае каква промяна. Поне това показа европейският и местният вот през 2019 г. Засега и социолозите сочат предимство на партия ГЕРБ. Няма на политическата сцена нова формация, която би променила разпределението на силите в страната. Смятам, че в следващите години ни трябва правителство между ГЕРБ и политическите сили център-ляво. Ако това обединение стане факт, то ще е за доброто на България.

Въпросите зададе:
Живко ИВАНОВ