Незабравим празник по повод Международния ден на театъра сътвориха старозагорските актьори

543

Над 100 ученици се включиха в първото издание на Националния конкурс „Нарисувай ми театър“, организиран от ДТ „Гео Милев“

За първи път Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора организира Национален конкурс „Нарисувай ми театър“ по повод Международния ден на театъра – 27 март. Сто и осем рисунки на ученици от цялата страна и 21 плаката, дело на възпитаници на Националната гимназия по полиграфия и фотография, се включиха в надпреварата, обяви директорът на театъра Светла Тодорова.

Кандидатите на възраст от 7 до 18 години имаха задача да представят в картина спомени от спектакли на Старозагорския театър. Най-добре изобразените в картина герои или моменти от спектакли отличи жури в състав: художникът Димо Генов, актьорът Красимир Ненков и директорът на трупата Светла Тодорова. Днес, в деня на Международния ден на театъра, на церемония в Културния център бяха обявени имената на наградените автори. Първото място при най-малките заслужи Христина Василева от Шесто основно училище „Св. Никола“, при втората възрастова група първенец е Мартин Господинов от същото училище. При най-големите призът взе Росица Бъчварова от ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Всички участници получиха грамоти и символични подаръци.

В празничния ден беше открита и изложба „Сцени от миналото“. В нея са събрани част от архивите на театъра, декори, костюми, афиши и програми от хитови постановки на трупата, реализирани през миналия век.

„Не са много изложбите, плод на съвместната работа на актьори и куратор, които дават толкова интересни и изненадващи резултати. Не са много и изложбите, в които един като че ли познат репертоар на трупа успява да ни изуми и вдъхнови“, изтъкна в словото си Милева Желева, заместник-кмет по култура, туризъм и младежки дейности.

За пръв път 27 март в Стара Загора стартира по нетрадиционен начин – известни актьори четоха поезия в градския транспорт и предизвикаха усмивки още рано сутринта. Атрактивната презентация сътвориха Христофор Недков, Елена Азалова, Мария Енева, Димитър Митев и Диана Найденова. Част от репертоара на пътуващата поезия включи и драматизиран откъс от романа „Възвишение“ на Милен Русков.

Кулминацията на празничния ден ще бъде спектакълът „Иконите спят“, който представя последните месеци от живота на Гео Милев в неговото най-близко обкръжение – Мила Геомилева, Николай Хрелков, Христо Ясенов, Марко Марчевски, Георги Шейтанов. Това е история за ежедневните битки и трудните решения, за волята да твориш въпреки ограниченията… И за безусловната вяра в Свободата.

Нотка в настроението авансово внесоха от Общински духов оркестър по пешеходната зона пред Културния център заедно с актьорите от театъра.

(СН)