Тенденция за увеличаване на битовата престъпност отчетоха от ОДМВР и РП – Стара Загора

1278
Участниците в брифинга - директорът на ОД на МВР ст. комисар Лазар Христов и ръководителят на Районна прокуратура - Стара Загора, Таня Димитрова

Наблюдава се увеличение на грабежите и взломните кражби спрямо същия период на миналата година, съобщи на брифинг днес директорът на ОД на МВР – Стара Загора, ст. комисар Лазар Христов. До момента в Старозагорска област са станали 31 грабежа и взломни кражби, а за същия период на м.г. те са били 21. „Положително нарастване на процента на разкриваемост – от 52% за миналата година на 68% тази година. На практика нашите служители реагират адекватно на този тип негативна тенденция в развитието на престъпността“, отбеляза ст. комисар Христов и уточни, че процентът на разкриваемост на ОД на МВР – Стара Загора, вече е равен на средния за страната.

„Запазва се негативната тенденция състоянието на икономиката пряко да рефлектира върху устойчивостта и активността на груповата, рецидивната и младежката престъпност. Все повече престъпления се правят от млади лица“, допълни ръководителят на Районна прокуратура – Стара Загора, Таня Димитрова.

Затова акцентът в съвместната дейност на Районна прокуратура и ОД на МВР е осигуряване на по-висока сигурност на населението срещу посегателствата на битовата престъпност. Прокурор Димитрова посочи, че обект на посегателства обикновено са възрастни хора, които не могат да се защитят.

„Във всички случаи, в които има осъществен грабеж поради високата степен на опасност на тези престъпления, при законови предпоставки за това се прави искане до съдилищата за определяне на най-тежката мярка „задържане под стража“ и реализиране по най-бързия начин на наказателна отговорност“, изтъкна предвидените мерки районният прокурор.

По време на брифинга бе съобщено още, че е открито ново крило в следствения арест на ОД на МВР поради запълване на капацитета на настоящото.

На журналистическо питане на какво се дължи негативната тенденция в нарастване на битовата престъпност ст. комисар Лазар Христов заяви: „На социално-икономическите фактори и донякъде на възпитателния ефект спрямо лицата, извършващи престъпления“.

Той съобщи, че под патронажа на кметовете на Стара Загора и Казанлък в началото на юни в учебните заведения ще се проведат лекции с превантивна насоченост с гост-лектор от Столичната дирекция на МВР, по време на които младите хора ще бъдат запознати с негативните последици от употребата на наркотици спрямо психиката им. „От началото на годината до момента имаме задържани близо 2.5 кг синтетични наркотици и само преди дни бяха установени близо 3 кг марихуана“, допълни директорът на ОДМВР.

Чрез медиите той отправи призив към отговорно поведение на пътя от страна на абитуриентите и техните родители.

„Нека да запазим добрия дух на празниците и да не влизаме в черната статистика в национален мащаб“, настоя ст. комисар Лазар Христов.

Йовка НИКОЛОВА