На 18 май ще бъде отворена системата за електронно записване на първокласници в Стара Загора

731

На 18 май (четвъртък) в 12:00 часа ще бъде отворена системата за електронно записване на първокласници за учебната 2023/2024 година в Стара Загора. Тя ще бъде затворена на 30 май, като до 23:59 часа на тази дата могат да се регистрират/редактират/отказват заявления за прием, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 2 юни. Записването на бъдещите първокласници ще е в дните от 5 до 8 юни, между 9:00 и 17:00 часа в училището, в което са приети.

На 9 юни в раздел „Новини“ на специализирания сайт за прием ще бъдат обявени свободните места за второ класиране. Началната дата на отваряне на системата за желаещите да участват във второ класиране е 9 юни. В периода от 12:00 часа на 9 юни до 23:59 часа на 13 юни може да бъде извършено регистриране, редактиране или отказване на заявления за прием. Резултатите от класирането ще се обявят на 16 юни. Бъдещите ученици могат да бъдат записани в съответното учебно заведение между 19 и 21 юни 2023 г.

Свободните места за трето класиране ще бъдат обявени на 22 юни, а желаещите да се включат в него ще могат да подават, редактират или отказват заявления в електронната система в периода от 12 часа на 22 юни до 23:59 часа на 26 юни. Резултатите ще бъдат публикувани на 29 юни.

Важно уточнение е, че за класиране се взема постоянен или настоящ адрес на бъдещия ученик.

Децата се разпределят в групи по уседналост. Когато постоянният или настоящият адрес на детето е бил променен, но новият адрес остава в прилежащ район на училището към момента на подаване на заявлението, се счита, че адресът не е променян. За да бъде взето предвид това обстоятелство при класирането, е необходимо родителят/настойникът да информира отдел „Образование“ в Община Стара Загора в срок до 7 (седем) работни дни, преди стартирането на електронната система за прием.

От отдел „Образование“ апелират всички родители, които са променили адреса на детето поради въведената извънредна епидемична обстановка през 2020 г. във връзка с разпространението на COVID-19, да ги уведомят за това в срок до 9 май. Това може да се случи на e-mail: ya.bakoeva@starazagora.bg, или на телефон: 042/ 614 892.

След извършване на проверка при класирането ще се взема предвид адресът на детето преди въвеждането на извънредното положение.

Пълният график на дейностите за прием в първи клас през учебната 2023/2024 г. е публикуван на сайта на Община Стара Загора и на специализирания сайт за прием https://priem.starazagora.bg:1443/.

Наредбата за прием на учениците в първи клас в общинските училища на територията на община Стара Загора, приета от Общинския съвет с последна актуализация от февруари т.г., е достъпна в секция „Образование, здравеопазване и социални дейности“, раздел „Училища“ на сайта на Общината, както и в раздел „Наредби“ на специализирания сайт за прием.

(СН)