На България й е нужна не каква да е енергийна стратегия, а Национална

923
Ако на българските политици не им е ясно какви са потенциалните възможности на комплекса "Марица изток" през следващите 30 или 40 години, да се обърнат към специалистите, съветва главният проектант

Това твърди Иван Арсениев, главен проектант на „Мини Марица-изток“ от страна на „Минпроект“

– Г-н Арсениев, може ли да се изработи енергийна стратегия, без да е ясно дали в България ще се строи АЕЦ „Белене“?

– Когато говорим за енергийна стратегия, първото нещо, което трябва да направим, е да поставим пред това словосъчетание думичката Национална. На България и е нужна Национална енергийна стратегия, което означава, че тази стратегия на първо място трябва да защитава националните интереси на нашата държава. Това пък, от своя страна, означава, че на първо място трябва да бъде обърнато внимание на българските национални енергоизточници – тези, които ги има на наша територия и които са наша собственост. Всичко останало, тоест включването на други енергийни източници – тук вече можем да говорим за други национални стратегии, но не и за нашата – българската.

Иван Арсениев

Второто нещо, което трябва да бъде ясно е, че когато устояваме националните си интереси, ние не трябва да чакаме някой пореден голям брат, без значение дали ще бъде от западна или от източна посока, да ни каже какво да направим с нашите централи, дали ще отговорим на екологични изисквания на някого, или не. Тъй като става въпрос за глобални икономически интереси, ние трябва да защитаваме нашите си интереси, така както правят държави като Германия, като Полша, Русия, САЩ и т.н.

Тук искам да обърна внимание на едно изказване на представител на български бизнес от преди няколко дни, който много ясно и категорично заяви, че е крайно време българските политици да престанат да се месят в икономиката, и в частност – в енергетиката. И ако не им е ясно на тези български политици какви са потенциалните възможности на комплекса „Марица изток“ през следващите 30 или 40 години, да се обърнат към нас, специалистите – ние ще им обясним.

– И все пак, може ли понастоящем да се изработи Национална енергийна стратегия без АЕЦ „Белене“, чието евентуално изграждане би глътнало огромни ресурси?

– В доклада на БАН, който беше изготвен преди няколко седмици, ясно и категорично е казано, че през следващите десетилетия на българската енергетика не й е необходима нова мощност, независимо дали тя ще бъде ядрена, конвенционална, или каквато и да е. В доклада това ясно и категорично е казано. Всичко останало, което се говори около доклада, е спекулация.

– Това означава ли, че новата Национална енергийна стратегия може да започне да се пише от днешна дата?

– Новата Национална енергийна стратегия може да започне да се пише, но част от доклада на БАН представлява именно това. В България има изградени достатъчно енергийни мощности в момента, които могат да бъдат поддържани през следващите 20 или 30 години.

– В понеделник бившият енергиен министър Драгомир Стойнев заяви пред старозагорските медии, че по времето на правителството на Орешарски имало изработена някаква енергийна стратегия, която можела да се осъвремени.

– Никъде никой не е видял на бял свят такава стратегия и силно се съмнявам, че е имало такова нещо.

Интервюто подготви: Йовка НИКОЛОВА