Нашият „Турски поток“ с оперативна печалба над 83 млн. лв. за 2021 г.

523
Сред лобистите за преминаването на газопровода "Турски поток" през България, а не през Гърция беше и издателят на вестник "Старозагорски новини" Йовка Николова. Снимката е от юли 2018 г., когато Николова по уникален начин подсеща тогавашния посланик на Руската федерация Анатолий Макаров да изпълни дадено от него в Стара Загора обещание газопроводът да мине през наша територия. През годините Йовка Николова подари три тениски на посланик Макаров с напомнящи послания в бял, зелен и червен цвят, символизиращи трикольора на България и нейния интерес...

Спорният според Кирил Петков проект е осигурил над 1/2 от положителния резултат на „Булгартрансгаз“

Оперативна печалба от 83.57 млн. лв. за 2021 г. отчита продължението на газопровода „Турски поток“ от границата ни с Турция до тази със Сърбия, наречено от бившия премиер Бойко Борисов „Балкански поток“. Това се посочва в отговор на министъра на енергетиката в оставка Александър Николов на парламентарен въпрос, поставен от депутата Мартин Димитров от „Демократична България“.

Реализираните от „Булгартрансгаз“ приходи от проекта през 2021 г. са 212.8 млн. лева при общо условно разпределени оперативни и финансови разходи за периода от 129.23 млн. лв., се казва в отговора на МЕ, позоваващ се на данните от годишния финансов отчет на държавния газов оператор за миналата година.

Според данните в него цялата оперативна печалба на „Булгартрансгаз“ е 174.1 млн. лв. или над половината от нея е формирана от спорния газопровод, който скоростно бе построен от предишното правителство на ГЕРБ срещу 3 млрд. лв. и реално позволи заобикалянето на Украйна като транзитно трасе за голяма част от руските газови доставки за Европа.

От Министерството на енергетиката посочват, че приходите от това газово трасе идват от сключените обвързващи договори за резервиране на капацитет за период от 20 г. в резултат на търгове, проведени по европейските правила. Контрактите всъщност са два – основно с руската „Газпром“ и за малки количества с швейцарската МЕТ, в която дял има „Газпром“.

Руският концерн плати миналата година авансово 683 млн. лв. транзитни такси за преноса до края на 2023 г. Според данните в отчета приходите на „Булгартрансгаз“ от пренос до чужди пазари са били 365.142 млн. лв., докато година по-рано са възлизали на 296 млн. лв. Данните сочат ръст на транзита със 168% – от 36 млн. Мвтч на 101.778 млн. Мвтч. Ръстът е по всички направления.

В материала е използвана информация от mediapool