Националната енергийна камара възропта срещу диктата на бизнес-сдружения

1317

Днес Националната енергийна камара изпрати позиция до министър-председателя Бойко Борисов, зам.-министър-председателя Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и председателя на енергийната комисия в НС във връзка със зачестилите опити на бизнес-сдружения за дискредитиране на определени енергийни предприятия и груба намеса в енергийния сектор, водещи до влошаването на инвестиционната среда в България и поставяне на риск сигурността на българската енергийна система.

В Националната енергийна камара членуват дружества, направили близо 11.5 милиарда лева частни инвестиции в сектор „Енергетика“, с пряко заети над 10 000 души и осигуряващи работа на още хиляди българи по линия на договори за поддръжка, ремонти, услуги и др.

Вероятният повод за изчерпаното търпило е офанзивата на четирите националнопредставени работодателски организации -КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП. В началото на февруари те поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради „забавени реформи в енергетиката“ и насрочиха дата за протест. След последвали срещи с премиера Борисов щенията им бяха уталожени, но на 2 април, по време на среща с омбудсмана Мая Манолова, те отново изригнаха. Представителите на работодателските организации заплашиха с протести, ако договорите с т.нар. американски централи ТЕЦ „ЕЙ и ЕС Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ не бъдат преждевременно и скоростно прекратени. Твърдението им е, че преференциалното изкупуване на ток по силата на въпросните договори представлява неправомерна държавна помощ, която се плаща от всички български домакинства… Въпреки че към днешна дата няма становище на Европейската комисия, към която българското правителство се обърна преди 2 години.

Припомняме, че преди време представители на същите работодателски организации се обявиха и за реформи в държавните енергийни дружества „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“, заключаващи се в съкращения на голяма част от персонала.

Към настоящия момент няма официален аргументиран отговор на въпроса какво целят работодателските организации, но има версия, че целта им е дестабилизация на правителството.

Поради значимостта на проблема медията ни публикува дословно позицията на Националната енергийна камара, изпратена до представителите на МС и НС:

Становище на Националната енергийна камара

Националната енергийна камара изразява сериозна загриженост от все по-зачестилите напоследък опити на представители на бизнес-сдружения да подчинят публичния дебат на теми, целящи да внушат нетърпимост към работата на предприятията от енергийния сектор и да омаловажат значението им за националната икономика.

Енергетиката е сектор от ключово значение за развитието на предвидима и сигурна икономическа среда, а обезпечаването на неговата стабилност и надеждност в съответствие с най-стриктните международни екологични стандарти изисква влагането на средства, които биват изплащани в рамките на жизнения цикъл на съответните мощности.

Националната енергийна камара, която представлява близо 11.5 милиарда лева частни инвестиции и над 10 000 заети в частните дружества в сектор „Енергетика“, счита, че преднамерените и постоянни опити за дискредитиране на определени икономически субекти, както и грубата намеса в сектора, с натиск за прибързани промени в законодателната рамка, са пряко насочени към влошаване на инвестиционната и бизнес-среда и излагат на риск сигурността и надеждността на българската енергийната система.

Материала подготви: Йовка НИКОЛОВА

Б.Р. Медията ни уточнява, че БТПП не беше сред работодателските организации, подписали искането за оставка на министър Петкова в началото на февруари, както и факта, че нейният председател е отсъствал от срещата с омбудсмана Мая Манолова на 2 април т.г.