Най-яките кинокомедии идват в Казанлък

206
Кадър от филма "Като за последно"

Пътуващият кинофестивал „Филмирай“ ще се спре в Града на розите за четири дни

След едногодишна пауза, предизвикана от пандемията, пътуващият кинофестивал „Филмирай“ се задава отново на хоризонта. В Казанлък от 21 до 24 юли ще бъде представена неговата изключително атрактивна програма – три нови български комедии, както и една, чийто сюжет ще отведе зрителите във Франция, за да се срещнат с героинята на звездата Изабел Юпер. Прожекциите са насрочени за 21 часа в двора на Центъра за култура „Алиолува къща“, а в случай на лошо време – на сцена „Любомир Кабакчиев“.

Сюжетите са разнообразни, но забавлението е гарантирано! Българските заглавия предлагат изключително съзвездие от любими актьори, а съботната вечер ще ни срещне с гранддамата на френското кино Изабел Юпер в изключително неочаквана роля. Събитието се организира от Фондация „Арт офис“ и Консепт студио на казанлъшкия продуцент Кръстьо Ламбев, в партньорство с Общински театър „Любомир Кабакчиев“ и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

За любителите на кинокомедиите публикуваме пълната програма, която ще бъде представена в Казанлък:

21 юли – КАТО ЗА ПОСЛЕДНО – 2021 г., България.

С участието на Васил Банов, Мария Бакалова, Филип Аврамов, Малин Кръстев, Антон Радичев, Китодар Тодоров, Герасим Георгиев-Геро, Яна Маринова, Анастасия Ингилизова

Едно момиче трябва да бъде спасено от самоубийство със силата на любовта и това не може да стане без поредица от комични ситуации. Когато жълтата преса раздухва фалшива сензация, че 70-годишен жив класик е оплетен в брачните мрежи на 23-годишно момиче, няма как да не се появят свещеник заедно с „превъзпитаните“ си питомци от неделното училище в затвора, бивш военноморски капитан в компанията на шеметни старци, враждуващи за наследство сестри и, разбира се, дебело внуче.

22 юли – ГОЛАТА ИСТИНА ЗА ГРУПА ЖИГУЛИ – 2021 г., България

С участието на: Михаил Билалов, Филип Аврамов, Димитър Рачков, Герасим Георгиев-Геро, Лилия Маравиля, Ирини Жамбонас, Август Попов, Параскева Джукелова

Филмът разказва историята на българска рок група от 80-те години, която се разпада на върха на славата си. С времето вкусовете на публиката се променят, а бандата е напълно забравена. Един ден всичко това се променя. Неочаквано телефонно обаждане ги принуждава да загърбят враждите и да се съберат отново: Лидерът на групата Фори (Михаил Билалов) се нагърбва със сложната задача да поведе „Жигули“ отново към успеха, но с всеки изминал ден мисията започва да изглежда все по-невъзможна, като това води до множество комични обрати.

23 юли – ЯТАГАН – 2020 г., България

С участието на: Мариан Вълев, Ивайло Драгиев, Евгения Калканджиева, Любомира Башева, Васил Василев-Зуека

За да се спаси от уволнение, полицейски инспектор набеждава квартален нехранимайко за международен терорист, но е принуден да влезе в неочаквана комбина с жертвата си и двамата създават стройна схема за източване на пари от некомпетентната държавна администрация.

24 юли – КРЪСТНИЦАТА – 2020 г., Франция

С участието на: Изабел Юпер, Иполит Жирардо, Фарида Учани, Лилиан Ровер, Надя Нгуен

В центъра на тази свежа, забавна и нееднозначна комедия е зле платена и преуморена преводачка от френски на арабски, която отговаря за телефонното наблюдение към полицейски отдел за борба с наркотиците. Когато си дава сметка, че познава майката на един от подслушваните наркодилъри, тя решава да го покрие, но този ход я повлича към най-дълбоките води на наркотрафика. Скоро тя ще мобилизира всичките си знания и възможности, за да изгради своя собствена престъпна мрежа и ще се сдобие с прозвището Mama Weed.

Петър МАРЧЕВ