Назначиха двама зам.-министри на енергетиката

1028

В политическия кабинет на МЕ отново няма професионален кадър, свързан с комплекс „Марица изток“

Мирослав Дамянов и Александър Николов са новите заместник-министри на енергетиката, назначени от служебния премиер Стефан Янев, съобщиха от пресцентъра на МЕ.

Мирослав Дамянов има повече от 40 години опит в електроенергийния сектор, 7 от които на ръководни позиции, (б.р. без да се упоменава къде). Завършил е „Електроенергетика“ в Техническия университет в София, курсове за автоматизирани системи за управление и за външноикономически връзки в УНСС, и курс по бизнес мениджмънт в университета на Централен Ланкашър, Великобритания. Има множество специализации, свързани с управлението на електроенергийната система, прогнозиране на товарите, приватизация и либерализация на енергийните пазари и други в различни организации в Швейцария, Чехия, САЩ, Франция, Великобритания.

Александър Николов притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

Припомняме, че служебният министър на енергетиката Андрей Живков също е възпитаник на Техническия университет в София и УНСС. За него поне е известно, че е бивш кадър на „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД – бил е председател на Управителния му съвет до 2018 г. и член на Надзорния съвет преди това.

Така за пореден път в едно от ключовите министерства на България не намериха място професионални кадри от комплекс „Марица изток“, чието бъдеще в контекста на европейската „Зелена сделка“ се решава понастоящем.

(СН)