Над 9 млн. лв. инвестиции в Старозагорска област отчита EVN от началото на 2022 г.

532
Участниците в брифинга

1 млн. лв. инвестиция за осигуряване на допълнителен капацитет на електропреносната мрежа от 10 мегавата за нуждите на Индустриална зона „Загоре“ предстои да реализира до края на годината EVN. Това съобщиха на брифинг в Стара Загора от електроразпределителната компания, която оперира на територията на Югоизточна България. Проектът предстои да бъде реализиран в съответствие с набиращите нови инвеститори зона.

От началото на годината до 31 май от EVN България са инвестирали 9.4 млн. лв. на територията на област Стара Загора. Средствата са насочени за развитие на мрежата и повишаване на сигурността. 26 са новоизградените трафопоста и възлови станции, както и 43.7 км нови електропроводи. Общо вложените от компанията инвестиции в Старозагорски регион за изминалите 16 години възлизат на над 176 млн. лв. „За този период сме подменили близо 1800 км електропроводна мрежа“, обясни Здравко Братоев – зам.-председател на Съвета на директорите на EVN.

2 млрд. лв. достигат инвестициите на EVN в Югоизточна България от 2005 г. до момента, сочат данните на компанията, представени на годишния редовен брифинг. Над 1.1 млн. са монтираните за периода дистанционни електромера, което съставлява 70% от всички абонати на територията, обслужвана от оператора. 23 000 км е обновената електропреносна мрежа, допълни Здравко Братоев. Той подчерта, че в резултат на инвестираните средства компанията отчита 40% по-малко аварии и спад на технологичните разходи от 19.5% до 7% понастоящем.

В рамките на изминалата година към компанията функционира и нов Диспечерски център за управление на електроразпределителната мрежа. Той е разположен в Пловдив, но от EVN обясниха, че планират да запазят идентичния в Стара Загора, който ще бъде ползван при нужда. През август се очаква да заработи и клиентски портал към електроразпределителното дружество, което ще дигитализира част от услугите на компанията. От EVN продължават политиката за развитие на кабелните линии под земята за сметка на тези във въздуха. „Това наше усилие е свързано с подобряване на услугата, която предоставяме“, подчерта Здравко Братоев.

Тази събота, 16 юли, от EVN са отчели пик в потреблението на електроенергия по морето в района на Слънчев бряг. По думите на Здравко Братоев обаче измерените нива остават по-ниски от тези през август 2021 г.

В резултат на активната си съвместна работа с неправителствени организации са били поставени повдигащи платформи за гнездене на щъркели на 2975 електрически стълба.

Живко ИВАНОВ