Над 400 състезатели бягаха в Маратон „Стара Загора ‘2018“

572

Стартът на третата верига от маратони в България бе даден в Града на липите, а останалите състезания са във Варна и София. Те са обединени под мотото „Бягането като начин на живот“. Точно в 10 часа зам.-кметът  Красимира Чахова даде старта на първия маратон от веригата. Тя пожела успех на всички състезатели по дългото трасе. Общо 440 бяха регистрираните участници в трите дистанции – класическата от 42.195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км. Всеки сътезател получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанцията и медал за участие. Интерес предизвика семейство от Дания, чиито членове се включиха в различни дисциплини на състезанието. Много бяха и аматьорите, пожелали да проверят себе си в изпитанието. Стартът и финалът бяха дадени на бул.“Цар Симеон Велики“ No 126 – пресечката с ул.Кольо Ганчев“, в началото на парк „Александър Стамболийски“ (Алана). Маршрутът продължаваше на изток по бул.“Цар Симеон Велики“, след което състезателите преминаваха по бул.“Никола Петков“. В района на магазин „Метро“ правеха обратен завой и по същия маршрут се насочваха към финала.

Най-напред в надпревара се впуснаха децата, които направиха една обиколка на парк „Александър Стамболийски“. Първи финала пресече 14-годишният Николай Гребчев от Панагюрище. В бягането на 10.5 км при мъжете победител стана Гаврил Люлиус от Румъния с време 33:34 мин. При жените за златния медал се пребори Радосвета Симеонова с време 40:17 мин. В полумаратона при мъжете с нов рекорд на трасето пръв финишира Хилари Кипахумба от Кения с време 1:04.46 часа. При жените сънародничката му Козгей Чепчирчир не остави никакво съмнение в превъзходството си над останалите бегачки и постигна време от 1:15.21 часа. Най-очакваното състезание беше класическият маратон. Разстоянието от 42.195 км пръв премина Ахмед Насеф от Италия с време 2:23:07 часа. Той получи и традиционния лавров венец. Втори финишира Абел Роб от Кения, а трети Тарик Бамкаруф от Мароко. При жените миналогодишната победителка във веригата Рут Матебо от Кения се наложи убедително с време 2:48:11 часа. Втора стана Вира Овчарчук от Украйна и Зита Касер от Унгария. Всички класирали се в призовата тройка получиха медали и парични награди…

Успоредно с Маратон „Стара Загора ‘2018“ се състоя и Националният шампионат по полумаратон, който събра най-добрите в тази дисциплина у нас. При жените първа се класира Маринела Нинева от Дряново с време 1:20:20 часа, а при мъжете Исмаил Сенанджи от Варна, постигнал 1:07:04 часа.

(СН)