Над 31 000 ученици в област Стара Загора прекрачиха училищния праг днес

1572

Новата учебна 2023/2024 г. започна нормално във всички учебни заведения на територията на Старозагорска област. Вчера беше утвърден окончателно държавният план-прием, приключиха и конкурсите за свободни учителски позиции.

2680 първокласници от областта днес за пръв път влязоха в класните си стаи. Общият брой на учениците от 1 до 12 клас надхвърля 31 500. В 5 от общо 120-те училища в областта ремонтните дейности ще продължат и след 15 септември. В 4 от сградите дейностите са по-скоро козметични, поради което е създадена организация строителната работа да не възпрепятства учебния процес. Началникът на РУО – Стара Загора, Татяна Димитрова съобщи пред медията ни, че в почти всички учебния заведения в Старозагорска област е спазено изискването за едносменен режим, с изключение на 4 училища в Стара Загора и 1 в Казанлък. „Полагат се усилия двусменният режим да бъде заменен и в тях до края на 2024 г., когато изтича крайният срок за тази реформа. Крайните мерки, които смятам, че няма да се случат, са намаляване на приема в тези учебни заведения. Вярвам, че ще се справим“, допълни Татяна Димитрова.

С много настроение, усмивки и вълнение
стартира учебната година в Стара Загора

Над 17 000 ученици посрещнаха днес училищата в община Стара Загора, 1414 от които първокласници. В IV ОУ „Кирил Христов“ тържеството за първия учебен ден се състоя в обновения училищен двор в присъствието на зам.-кмета на община Стара Загора Надежда Чакърова, зам. областния управител на Стара Загора Методи Марков, зам.-ректора на Тракийски университет доц. Емил Славов, директора на Държавна опера – Стара Загора, Огнян Драганов, общински съветници и други.

Най-много първокласници тази година има в VI ОУ „Св. Никола“ – 132. Тържеството там започна с водосвет, отслужен от свещенослужещи от Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Поздрав към ръководството, екипа и учениците на Светиниколското училище отправи зам.-кметът Милена Желева, която поднесе поздравителен адрес и букет от името на кмета Живко Тодоров на директора Дарина Гайдарова. „Всички тук сте наследници на едно от най-старите училища в нашия град – Светиниколското – гордейте се с това и бъдете устремени към успехи! На добър час!“, пожела зам.-кметът. В тържеството се включиха още Дарин Петков – председател на ПК по култура, туризъм и вероизповедания на Общинския съвет и директор на Кукления театър, Светла Тодорова – директор на Драматичен театър „Гео Милев“ и други.

За 71-ви път врати за своите първокласници отвори Пето основно училище. Ресорният зам.-кмет Надежда Чакърова пожела на малчуганите да следват пътя на знанието и да създават истински приятелства и мили спомени в класните стаи.

ГПЧЕ „Ромен Ролан“ посрещна новата учебна година също с изцяло обновен двор, много усмивки и талантливото изпълнение на възпитаничката Павлина Антонова от 9 клас.

С тържествено освещаване на нов физкултурен салон откриха учебната година в III Основно училище „Кольо Ганчев“. Гости на откриването там бяха областният управител Ива Радева, зам.-кметове, общински съветници, както и представители на „Инър Уийл Клуб Стара Загора-Берое“ с подарък към училището – книги, които предстои да бъдат наредени в нов кът за четене, също създаден от клуба.

Математическата гимназия също посрещна своите възпитаници с пъстро тържество. Учениците и учителите бяха поздравени от зам.-кмета Радостин Танев. Той бе специален гост и на тържеството във Второ ОУ „П. Р. Славейков“ заедно с председателя на Общинския съвет Мария Динева, омбудсмана на Стара Загора Иванка Сотирова, директора на Регионалния исторически музей Петър Калчев и други.

Зам.-кметът Красимира Чахова бе част от празника и на XI ОУ „Николай Лилиев“, а секретарят на Общинска администрация Делян Иванов бе гост на СУ „Иван Вазов“, където цветята за учителите бяха заменени от дарение за малката Ромина, нуждаеща се от лечение.

Своите възпитаници посрещна и най-новата детска градина в Стара Загора – „Липа“.

Днес отвори врати новият корпус на
елитната Математическа гимназия в Казанлък

В напълно обновена сграда звуча училищният звънец на ППМГ „Никола Обрешков“ тази сутрин. В пълния училищен двор начало на новата учебна година даде директорът на гимназията Красимир Дамянов, а присъстващите бяха поздравени от кмета на Казанлък Галина Стоянова.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова, директорът на ППМГ „Никола Обрешков“ Красимир Дамянов, изп.-директор на „Арсенал“ Николай Ибушев и др. в новооткрития корпус на гимназията

Тя обяви, че след създаването на новия Национален център по природо-математически науки (новия корпус) с напълно оборудвани 312 учебни места в 12 нови класни стаи предстои да започне строителството на нов физкултурен салон на площ 670 кв. м. Галина Стоянова отбеляза, че всичките 26 казанлъшки училища са ремонтирани и с много добра материална база.

100 първокласници прекрачиха
прага на павелбанските училища

1120 ученици прекрачиха днес прага на общинските учебни заведения на Павел баня, 100 от които първокласници.

Част от малките и по-големи ученици ще продължат да учат в населените места, в които са учили до сега, без да се налага да пътуват в града благодарение на далновидността на кмета Иса Бесоолу и на по-голямата част от общинските съветници, които в края на юли тази година гласуваха утвърждаването на маломерните и слети паралелки. С решението бяха запазени и работните места на над 60 души училищен персонал.

За всичките 10 учебни заведения и детски градини е осигурено нужното гориво за предстоящия отоплителен сезон.

(СН)