Над 31 000 безработни са регистрирани в извънредното положение

202
Деница Сачева

За периода от 13 март до 1 април в бюрата по труда са се регистрирали 31 643, като само вчера новите безработни са 4777, от които 3327 са посочили като причина за освобождаването им пандемията.

7281 безработни са започнали работа по време на извънредното положение. Данните съобщи на извънреден брифинг социалният министър Деница Сачева, предаде news.bg.

Струпванията на бюрата на труда са заради освобождаване на работници, а и се връщат се много наши сънародници. По данни на Гранична полиция 110 000 души са се върнали в България от началото на извънредното положение.

Почти всички услуги, които предлага МТСП с всички свои агенции могат да бъдат подавани електронно и министър Сачева призова да се използва този път.

59 са заявленията до момента по програмата „60/40“. Очаква се до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде разрешения, за да започнат плащанията.

Общият брой на всички болнични към дата e април e 176 086. Издадените болнични за карантина са 5282, а тези с указания за коронавирус – 2702.

Миналата седмица средният брой на издадените болнични е варирал между 300 – 350, то от началото на тази седмица този брой варира вече от 680 – 700 на ден.

По отношение на подадените заявления за социални помощи засега нарастването е малко – само с 2000 души повече. Към момента 23 000 души получават социални помощи в страната.

По Закона за семейните помощи се подпомагат 410 685 души, а месечни помощи за деца до завършване на средното образование се дават на 344 801 души. Общият размер на сумите са между 43 и 45 милиона лева на месец.

„Данните за натиска на социалната система не са застрашаващи, но са динамични и се увеличават“, коментира Деница Сачева и обясни, че именно заради това е поискана актуализация на държавния бюджет, за да се осигури ликвидност и държавата да е подготвена за най-лошия сценарий.

„Готвим се за най-лошото, но все пак очакваме най-доброто“, допълни Сачева.

Предстои също и предоставяне на индивидуални хранителни пакети на близо 40 хил. души в нужда.

Деница Сачева посочи един нов проблем – появата на до този момент невидими за социалната система хора – бездомни и просещи, които заради липсата на поток от хора по улиците вече нямат прехрана. С БЧК се работи по програма, насочена към тях и към граждани, които нямат лични карти. За тях се предвиждат хранителни продукти.