Над 2000 посетители събра в Стара Загора Фестивалът на виното и културното наследство „Августиада“

188

Над 2000 посетители събра 10-ото юбилейно издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада“, отчетоха организаторите от Търговско-промишлена палата – Стара Загора, и компания OINORAMA wine consulting & business solutions в партньорство с Община Стара Загора.

Тридневният фест, който представи 35 изби с над 250 вида вина и производители на храни, беше открит от служебния министър на туризма Илин Димитров.

Много емоции и настроение белязаха събитието, провело се в сърцето на хилядолетния град – Античния форум „Августа Траяна“.

В рамките на фестивала беше избрана „Царица на Августиада“. Младата дама, определена от журито за посланик на духа на фестивала в неговото юбилейно издание – Ивайла Ушева, бе удостоена и с честта да връчи наградата „Златна Августиада“ за най-добро вино. Както гласи и девизът на „Августиада“ – Vox Populi, Vox Dei (Глас народен, глас Божи), публиката беше решаващата сила в присъждането на престижното звание на виното Марселан 2019 на Винарска изба „Рокс“ (Rox Winery).

„Сребърна Августиада“ беше присъдена на рубиненото изкушение Мелник 55 и Винарска изба „Вила Мелник“ от Пламена Колева, първа подгласничка в конкурса „Царица на Августиада“.

Последното отличено от гостите на фестивала вино беше Мискет 2021 на изба „Бетър Халф“. То се пребори за „Бронзова Августиада“, а наградата беше връчена от втората подгласничка на „Царица на Августиада“ Джамила Калаш.

Юбилейното издание на „Августиада“ се радва и на широк медиен интерес от страна на регионални и национални медии.

(СН)