Над 11 хиляди сигнала са получени на Горещия телефон на Община Стара Загора тази година

246

11 191 сигнала са получени на Горещия телефон на Община Стара Загора през изминаващата година, докато през предходната 2020 г. те са били малко над 16 000, сочи справката на звено „Градска мобилност“. Спадът се дължи на по-голямата информираност на гражданите за COVID-19 през настоящата година, отчитат от общинското звено. Голяма част от обажданията, регистрирани през пролетта на 2020 година, са били именно по въпроси, свързани с пандемията.

През 2021 г. най-много са подаваните сигнали за неправилно паркирани автомобили – 2921, което е близо 30 на сто. На безплатния Горещ телефон на Община Стара Загора – 0800 157 37, до 1 ноември е съобщено за 1598 нарушения на обществения ред, което е 15%. 1039 са били сигналите, свързани с уличното осветление и 941 – за чистотата и околната среда. Старозагорци са сигнализирали още за аварии, проблеми с пътна инфраструктура, бедствия, опасни сгради и съоръжения, инциденти и събития с хора и животни, безстопанствени кучета и др.

Получените сигнали са предадени по компетентност към съответните звена и отдели от Община Стара Загора или към компетентните институции. Близо 1/3 от получените съобщения са били насочени към дежурен ОД МВР.

През годината са били обработени и над 2000 сигнала, получени на платформата на Община Стара Загора https://www.starazagora.bg/.

След подадени съобщения своевременно са отремонтирани лампи от уличното осветление, обезопасени са шахти, премахнати са клони, надвиснали над пътното платно, и е съдействано на множество старозагорци. На всички граждани е върната обратна информация във връзка с поставените от тях въпроси, уточняват от Общината.

(СН)