Надзирателите и съдебните охранители с нов протест в центъра на Стара Загора

2910
Участниците в старозагорския протест днес

Служители на ГД „Охрана“ и надзиратели от Затвора в Стара Загора излязоха снощи на протест пред Съдебната палата в града в пореден опит да бъдат чути исканията им. Около 30 души взеха участие в поредното недоволство, с което служителите в двете звена към Министерството на правосъдието настояха за спешни мерки в сектора им, неглижиран през годините. Проявата в Стара Загора е своеобразно продължение на опитите на надзиратели и охранители да постигнат 20% увеличение на месечното възнаграждение, изравняване на сумите за специфични условия на труд с тези на техните колегите в МВР и увеличение на щатните служители в сектора. Иван Коцев, председател на организацията на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) към Затвора в Стара Загора, бе категоричен, че протестиращите няма да отстъпят от настояването за подобряване на заплащането в сектора.

Припомняме, че на 24 февруари служители на двете дирекции проведоха Национален протест в София. Пред събралото се множество ресорният министър Цецка Цачева обяви, че средства за удовлетворяване на исканията им не са заложени в бюджета за 2018 г.

От синдикалната организация на служителите в затворите са категорични, че напрежението сред служителите на ГД „Изтърпяване на наказанията“ и ГД „Охрана“ към МП се засилва. На 10 март представители на двете дирекции се събират в София на митинг-шествие под надслов „Европа и за нас“, което ще започне в 13:00 ч. пред Министерството на правосъдието и ще премине през Министерство на финансите до Министерския съвет.

„Твърдо сме решили, че повече няма да се доверяваме на обещания, с които управляващите ни уверяват вече 9 години, че условията ни на труд ще бъдат подобрени. Ще продължим с протестните действия, докато не бъдат удовлетворени исканията ни“, подчерта Иван Коцев.

Междувременно днес от ССЗБ изпратиха Отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. Исканията са за среща в деня на протест – 10 март, за цивилизовани преговори и продуктивно решение, каквото до настоящия момент няма.

Живко ИВАНОВ