„Надеждите не са големи“. Пилотът на падналия МиГ не е катапултирал

106

Нито пилотът, нито черната кутия са намерени

Изтребител МиГ 29 на българските Военновъздушни сили (ВВС) падна в Черно море по време на учение през нощта срещу сряда. Пилотът все още се издирва, като по първоначална информация не е катапултирал.

„Надеждите за намирането на пилота на падналия в Черно море изтребител не са големи. Независимо от това операцията продължава“, заяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг към 15:00 часа, цитиран от mediapool.

Към момента са намерени вещи и материали, които ще бъдат изследвани. Черната кутия обаче все още не е намерена.

Останките на самолета са на дълбочина около 65-70 метра.

„По време на полета самолетът е изпълнявал задача по светеща цел. Летящата цел се е отворила, за съжаление нещо в самата мишена се е объркало и тя е тръгнала с по-висока вертикална скорост да пада. Това е наложило допълнителна маневра от страна на пилота. Той е поразил целта, което е заснето от другия самолет. След като е докладвал, че я е поразил, връзката е прекъснала“, обясни служебният премиер.

Издирвателната операция ще продължи и през следващите дни с използването на специализирана техника и водолазни групи.

Самолетът е от състава на база „Граф Игнатиево“ и е бил управляван от майор Валентин Терзиев, който служи в нея.

Tой е на 47 години и е началник на щаб на ескадрила, един от най-опитните пилоти във военната авиация.

Според Янев самолетът е бил в добро техническо състояние, но то предстои да бъде потвърдено от серия проверки.

Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години на миналия век.

Kомандирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов каза пред БНР, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Самолет МиГ 29 е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 часа. „Всичко, с което разполагаме, е включено в операцията по търсене и спасяване на пилота. Няма сигнал от него, внезапно е изчезнал от радарите“, допълни служебният военен министър Георги Панайотов.

Обичайната практика е версиите за инцидента да се обявяват след като се анализират данните от черната кутия на машината, ако тя бъде намерена.

Причините ще се уточняват дълго време, но възможностите са техническа неизправност или пилотска грешка.

Служебният министър Панайотов настоя, че не иска да спекулира с възможните причини за инцидента и иска да станат ясни фактите преди да коментира.

„Този МиГ-29 е от машините, които последно са доставени в България, тоест 1988-89 г. Което означава, че жизненият цикъл на тази машина би трябвало да изтече в периода 2029-30 г. Машините се поддържат. Не бива в момента да се правят спекулации в резултат на какво е станал инцидентът. Нека да го установим и ще съобщим“, добави министърът.