Навършиха се 100 години от създаването на Военно-строителна дивизия – Стара Загора

190
Легендарният генерал Делчо Делчев (в средата) със свои колеги

На 4 юни се навършиха 100 години от създаването на Военно-строителна дивизия – Стара Загора. Пред медията ни ветераните от дивизията припомнят нейната славна история:

Идеята за Трудова повинност безспорно принадлежи на Александър Стамболийски – лидер на БЗНС, изтъкнат държавник и народен трибун.

На 28 май 1920 година Народното събрание приема Закона за трудовата повинност, който влиза в сила от 14 юни 1920 година.

Идеята за създаване на Трудова повинност е чисто българска, родила се и израснала при наистина трагични обстоятелства за нашия народ и държава, но и същевременно дълбоко подчертаваща, че когато един народ е жизнен и особено дълбоко е внедрил в душата си висши нравствени качества, той всякога ще намери начин да наложи волята си за живот и напредък, независимо от най-тежките ограничения и потисничество, които биха му били наложени.

Идеите на Александър Стамболийски бяха достойно доразвити, когато през 1969 година Трудова повинност се преобразува в Строителни войски, като част от Въоръжените сили на Република България, които в продължение на почти 80 години доказаха своята жизненост.

При създаването на Трудова повинност през 1920 година страната е разделена на шест производителни области с 12 трудови задруги.

Спомен от незабравимото минало

Още в първата година на своето съществуване на основание ПМС No 16 от 04 юни 1921 година и ПМС No 21 от 30 юни 1921 година организацията се променя. Съобразно административното деление на страната се създават 11 окръжни трудови бюра с 15 трудови задруги.

Под No 9 е Старозагорското окръжно трудово бюро и Старозагорска трудова задруга със седалище в Казанлък и Мъстанайска трудова задруга със седалище в Хасково.

Старозагорската трудова задруга е създадена на 4 юни 1921 година и Старозагорско трудово бюро, което през 1935 година се преобразува в пехотна работна дружина, а през 1936 година – в трудова дружина.

През 1946 година се трансформира в трудов полк, а през 1950 година – в самостоятелна строителна дивизия.

През годините Военно-строителна дивизия – Стара Загора, се утвърди като голяма строителна организация в Югоизточна България.

Безспорно разцветът на Старозагорското съединение на Строителните войски е в периода, чийто ръководител е легендарният командир генерал Делчо Желязков Делчев. Много са хората, почувствали добрата дума, грижовната и приятелски подадена ръка. Голямо е съзидателното дело на ръководеното от него строително съединение през тези трудни години. Едно неповторимо изкачване.

Стотици са строителните обекти, представляващи основата на националната инфраструктура, изградени с високо качество и отлична организация на строителния процес, които са гаранция за успех и авторитет. Не могат да избледнеят онези силни трепети и вълнения от първите строителни битки в Родопския минен басейн, в Димитровград, изграждане на язовири, напоителни системи, пътища, от широкия размах при строителството на заводи и жилищни сгради. Всички тези обекти са резултат от физическия и интелектуален труд на хилядите воини-строители, инженери, работници, служители и специалисти.

За тези 33 години командирска дейност на генерал Делчев трудовите дела са много, но върхът на един от изключително сложните обекти е изграждането на Мемориален комплекс „Бузлуджа“.

Този величествен връх на славата и безсмъртието се превърна в символ на трудов героизъм.

Строителният обект вълнува със своята мащабност, съчетана с лекота и чистота на съвременните архитектурни форми. Внушителна е конструкцията от стоманобетон, подготвен по специална технология и със специални материали, за да издържи на суровите атмосферни условия.

Просъществуването на Старозагорското съединение на Строителните войски показа, че идеята на трудовата повинност е здрава и че тя се налага, и може да съществува без съмнение във всички по-съвършени форми и прояви.

Хиляди воини на строителния фронт отслужиха своя воински дълг и получиха професионална квалификация, и днес успешно се реализират на пазара на труда.

И днес, в деня на 100-годишния юбилей от създаването на Военно-строителна дивизия – Стара Загора, ние, ветераните, сме горди, че нашият младежки ентусиазъм и енергия са вградени в стотиците строителни обекти на осемте бивши окръга, на чиято територия те се извисяват!

Синдикално ръководство
при Военно-строителна дивизия – Стара Загора