Мярката „60/40“ се удължава до септември

309

Издадена е нова заповед за компенсациите на работещите във временно спрените дейности

Антикризисната мярка „60/40“ се удължава до септември 2021 г. Това съобщиха от правителствената пресслужба след проведеното днес работно съвещание на премиера Бойко Борисов с министри. Осигурените пари по мярката „60/40“ за догодина са в размер на 600 млн. лв.

През 2021 г. ще продължи да действа и мярката „80-20“, която ще се финансира с европейски средства, като за целта от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително.

Мярката за затворени бизнеси „Запази ме“ ще бъде трансформирана от 1 януари в 75 на сто от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства, по думите на министъра на икономиката. За новия дизайн на „Запази ме“ са предвидени 50 млн. лв.

С над 40 милиона лева ще бъдат подпомогнати малките и средните предприятия, които през декември са сключили 95 договора по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия“.

По процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, чрез преструктуриране на бюджета на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ ще бъдат подкрепени всичките направени до момента 1703 броя проектни предложения.

Предстои публикуване на новите условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която ще се осъществява заедно с Националната агенция по приходите.

Нови 106 милиона лева са предвидени за пенсионерите, за да получат по 50 лева и през месец януари.

От днес е започнало разплащането на лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50 на сто и над 50 на сто от използваемостта на техните легла за пациенти с COVID-19. „В следващите дни, до края на годината, 50 милиона лева ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат капацитет 50 на сто и над 50 на сто използваемост на леглата за лечение на пациенти с COVID-19“, е съобщил министърът на здравеопазването.

Днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е издала и нова заповед за компенсациите на работещите във временно спрените дейности, предаде mediapool.

Актуализирането на документа е във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за удължаване на срока на въведените противоепидемични мерки.

Съгласно заповедта до 31 януари компенсации ще могат да получат работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми.

До 31 януари компенсации могат да получат и работещите във всички търговски обекти, които са в търговски центрове от една или повече сгради с магазини или търговски центрове тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена. До същата дата финансова подкрепа се предвижда и за служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, включително тип МОЛ.

За компенсации до 31 януари 2021 г. може да кандидатства и персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите може да получи компенсации до 3 януари 2021 г. След тази дата те ще възобновят дейността си.

За всеки ден неплатен отпуск работещите във временно спрените бизнеси могат да получат 24 лв. до края на 2020 г. От 1 януари 2021 г. по предложение на Министерството на труда и социалната политика компенсациите ще са 75 на сто от осигурителния доход на наетите за октомври 2020 г.

(СН)