Мускалчета гюлово масло получи патриарх Кирил

2533
Стара Загора патриарсите бяха посрещнати по стар български обичай - с хляб и сол

С няколко мускалчета оригинално розово масло, подарени от кмета на Казанлък Галина Стоянова след тържествата на връх Шипка, си тръгна Московският и на цяла Русия патриарх Кирил. Благоуханните капки в изящно изработени кристални ампули му бяха дарени, докато обядваше в ресторант „Орфеида“ на парк-хотел Стара Загора с домакина си, българския патриарх Неофит. Шеф-готвачът Минчо Минчев беше спазил строгите изисквания за постните ястия и след зеленчуковата супа поднесе гозби от пипала на октопод, кралски скариди и бейби калмари. Обядът премина под звуците на православни песни, изпълнени от дамската част на Московския синодален хор, дирижиран от младия маестро Михаил Котелников.

Два еднакви портрета, нарисувани от художника Валентин Дончевски, получиха от Старозагорския митрополит Киприан двамата патриарси

Специално за височайшите гости в централното фоайе на старозагорския хотел бе изложена реплика на Панагюрското златно съкровище, а телевизорите във всички зали представяха филми и кадри, посветени на Освобождението на България от турско робство.

На изпроводяк от града-герой, платил свободата си с хиляди жертви и пепелища, руският гост получи специален плакет на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, а Старозагорският митрополит Киприан поднесе на двамата патриарси еднакви маслени портрети с размери от по 115х90 см. На тях живописецът Валентин Дончевски ги е изобразил пред входа на храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка и пред Паметника на свободата по идея на старозагорски митрополит.

Като символ на близостта на двете православни църкви и техните ръководителите бившият министър на вътрешните работи и бивш кмет на Плевен Румен Петков подари на светейшествата елегантно изработени химикалки, на които с лазер бе изографисан надписът „Отче наш“.

Патриарх Кирил получи валидиран плик и пощенска картичка, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея

На химикалката на патриарх Кирил бе изписано името „Неофит“, а на българския патриарх – името „Кирил“. Към подаръка на духовниците Петков добави и валидирани под No 1 плик и пощенска картичка, посветени на 140-годишнината от Плевенската епопея.

Христо ДИМИТРОВ