Музика за мозайките на Бузлуджа

312

„Музика за мозайка“ е мотото на благотворителния фестивал OPEN BUZLUDZHA FEST за опазване на изкуството в паметника Бузлуджа, който ще се проведе на 23, 24 и 25 юли на поляната на едноименния връх.

Седмицата започна с процедура за даване на статут на паметника на Бузлуджа на недвижима културна ценност от национално значение и продължава с международна конференция и благотворителния фестивал, организиран от фондация „Проект Бузлуджа“, Bar Dak, Малин Миланов-Монти, с подкрепата на Община Казанлък, които обещават да зарадват феновете на забавленията на открито с музика, изкуство и игри.

Стефан Вълдобрев, „Уикеда“, Иван Шопов, Мила Роберт и десетки други музиканти ще вдигнат много шум в трите фестивални дни на бузлуджанската поляна в подкрепа на българското културно наследство.

В организацията на OPEN BUZLUDZHA FEST се включват и доброволци от цялата страна. Сред участниците са и редица благотворителни организации, които ще представят каузите си от сцената на фестивала. А като всяко приключение сред природата ще има и палатков лагер. От град Казанлък до фестивалната поляна ще бъде организирана автобусна линия по време на феста.

Средствата от събитието ще бъдат използвани за паметника Бузлуджа, като настоящата цел е набирането на 64 000 лв. за опазване на мозайките.

Фестивалът ще е и повод да бъде отпразнувана както свършената до момента работа, така и решението на „Специализирания експертния съвет за опазване на недвижимите културни ценности“ в България – Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение!

Непосредствено преди събитието, на 22 и 23 юли в Казанлък ще се състои международната конференция: „В действие: Следвоенно архитектурно и художествено наследство в Централна и Източна Европа – интегрирани подходи към дисонантните обекти“. Организатори на събитието са националните комитети на ИКОМОС в България и в Германия. Домакин е Община Казанлък. На събитието ще бъдат обявени актуалните резултати от проектите за паметника Бузлуджа: „План за опазване и управление“ и „Аварийно стабилизиране на мозайки“, проведени от 2019-а до 2021 г. Конференцията ще представи иновативни и интегративни подходи, служейки за платформа за обмен на международен професионален опит. В нея ще се включат над 30 експерти от 8 държави. Конференцията ще бъде излъчена и онлайн през Фейсбук и Ютюб страниците на „Проект Бузлуджа“.

Събитията не са обвързани с политически цели, уточняват организаторите на OPEN BUZLUDZHA FEST. Билети могат да бъдат закупени в платформата на Evedo, онлайн на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

(СН)