Музей подготви 240-страничен сборник за Златната църква

176
Корицата на новия сборник за 120-годишнината от освещаването на шипченската света обител

50 000 войници и офицери взели „За почест!“ при освещаването на храм-паметника в град Шипка на 28 септември 1902 година

С нов, 240-страничен и богато илюстриран сборник, посветен на храм-паметника „Рождество Христово“ (Златната църква), посреща 120-годишнината от освещаването на православната светиня екипът на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

Над 20 са участниците в написването на материалите, включени са малко познати или съвсем непознати снимки от фондовете на музея. Добавени са нови три раздела към старите в изданието за 100-годишнината. Средствата за подготовката и отпечатването на тиража от 1000 бройки са осигурени от Министерството на културата по проект, спечелен от музея.

Читателите ще узнаят подробности за житието на един от първите и най-дългогодишен предстоятел на обителта, отец Сергий (Николай Чернов, който е бил игумен от 1920 до 1961 г.); на бял свят са представени подробности за посрещането на голямата руска делегация през 1902 година; за пръв се вадят данни за специалните военни маневри с участие на близо 50 000 български офицери и войници от 3 пехотни дивизии. Военния строй приемат лично цар Фердинанд и представителят на руския император, великият княз Николай Николаевич.

Историците от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ припомнят, че храмът и манастирският комплекс към него са построени с дарения от Русия, като инициативата е била подета от граф Николай Игнатиев и майката на генерал Михаил Скобелев – Олга, почти веднага след края на Освободителната война.

Специално създаденият от тях комитет закупува на символична цена терените, на практика земите са били дарени от жителите на тогавашното село Шипка, които впоследствие участват и в строителството. Проведен е бил конкурс за архитектурен проект, който е спечелен от чешкия архитект Антоний Осипович Томишко. Той предлага богато украсен храм със зографски рисунки в стила на руските храмове от XVII век. Строежът стартира през 1885-а и завършва през 1902 г., на 27 септември, когато величественият храм е осветен. Върху вътрешните стени и в аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на 8 491 офицери, войници и опълченци, загинали по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), а костите са положени в 17 мраморни саркофага. Зографията в храма пък е дело на Антон Митов и Григорий Месоедов (през 1902 година), и на Николай Ростовцев (през 1956-1959). През 1934 година със специален акт на тогавашното правителство на СССР комплексът и храмът са предоставени за вечни времена на българската държава, а през 2004 година правителството на Симеон Сакскобургготски ги прехвърля на Българската православна църква.

На предстоящата 120-годишнина от НПМ „Шипка – Бузлуджа“ са посветили и 13-страничния календар за 2022 година.

Христо ХРИСТОВ