Монумент „Бузлуджа“ ще отвори врати за посетители за пръв път от над 30 години

273

Фондация „Проект Бузлуджа“ публикува видео, което представя бъдещото изживяване в „Бузлуджа“ при неговото отваряне за посетители. Целта е хилядите туристи, тълпящи се пред вратата всяка седмица, да могат да влязат в него и да го видят в актуалния му вид, да научат повече за мястото и да бъдат част от процеса по опазване на уникалната сграда в следващите етапи, съобщи председателят на фондацията арх. Дора Илиева.

Влизайки във фоайето, туристите ще могат да научат за историята на сградата, актуалните и предстоящи дейности по опазването й, както и бъдещия й потенциал чрез видео прожекции. От инфо павилион ще могат да закупят билет за обиколка с екскурзовод. Турът ще се провежда по изградени за целта обезопасени посетителски пътеки. В основната зала туристите ще могат да видят стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите ще могат да обиколят залата, да седнат на трибуните и да научат повече за историята на мястото от екскурзовода. Стенните мозайки се намират зад платната на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Преминавайки през навеса, посетителите ще могат да видят част от тях. По-любопитните ще могат да направят обиколка на всички мозайки чрез специализирани турове. На финала в кулоара при прозорците посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България.

Към този момент завърши етапът по обезопасяване на покрива. Арх. Дора Иванова съобщи още, че екип от алпинисти вече е почистил всички отломки от дъски, вата и ламарини от покрива. Предстои почистване на всички основни пространства в сградата и дейности за куполната мозайка, както и изграждането на посетителските пътеки. Планира се тази работа на терен да бъда завършена до месец ноември тази година.

Дейностите се провеждат в рамките на проекта „Обезопасяване и осигуряване на временен посетителски достъп на монумент Бузлуджа“, финансиран от Министерство на културата и реализиран от Областна администрация Стара Загора в партньорство с фондация „Проект Бузлуджа“ и Община Казанлък.

Линк съм видеото: https://youtu.be/EMv7BXzrmDo

(СН)