„Мозайка“ за миналото на Стара Загора без политика и грим наредиха две достолепни дами

693
Авторите на "Мозайка от миналото на Стара Загора" - проф. д-р Светла Димитрова и Снежана Маринова

На 15 март вечерта в препълнената зала на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се състоя премиерата на една… „Мозайка“, наредена с нежност, почит и любов. Поне 150 души очакваха представянето на „Мозайка от миналото на Стара Загора“ – книга, писана почти 20 години. Настроението бе далеч от политиката и странностите на днешния ден. Усмихнати хора, цветя, поздравления. На фона на фотоси от едновремешната Стара Загора.

„Мозайка от миналото на Стара Загора“ е един прекрасен калейдоскоп от миналото и съвремието на Стара Загора, написана с много любов, с много обич – което е една от най-хубавите черти на тази книга.“ Така, специално за „Старозагорски новини“, авторът на предговора доц. д-р Георги Вълчев характеризира публицистичния сборник за историята на града ни и неговите най-изтъкнати личности.

„Мозайката“ е дело на дуото проф. д-р Светла Димитрова и краеведа-изследовател и дългогодишен директор на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Снежана Маринова, която преди дни беше удостоена с „Почетен знак на Стара Загора“. Книгата представя интересни факти, обекти, събития и случки, свързани с личности, като това, което ги обединява, е Стара Загора и че са оставили траен спомен в историята на града.

Работата си по „Мозайката“ Светла Димитрова и Снежана Маринова започнали в далечната 2005 година – с малък обем и обекти за бъдещи проучвания. Преровили всякакви възможни архиви, но не очаквали да излязат повече от стотина страници. Преживявали „Кой ще я чете“… Страниците днес са 350, а емоциите около тях – хиляди.

Доц. д-р Георги Вълчев

„Беше ни много интересно, когато трябваше да разпределяме отделните материали в книгата. Не се учудвайте, че има и рубрика „Оттук-оттам“. Просто със Светла не можахме да измислим къде точно да сложим някои от историите – разказва Снежана Маринова – Много голяма част от материалите, които бяхме подготвили, трудно намираха мястото си. Но другото по-важно нещо е, че още докато книгата беше в печат, дойде информация за продължение на някои от историите. Обаждаха се хора, свързани с едно или друго събитие, с една или друга личност. Започнаха да ми носят картички и снимки от различни архиви… Казахме си тогава, че няма как това да няма продължение“.

„Двете авторки наистина са създали мозайката си с искрена любов, със сърце и отношение към този красив град, за което заслужават само адмирации. Книгата е написана много интересно. Не следва строга академична последователност. Разказва различни случаи, които са направени така все едно човек гледа телевизионен сериал. И винаги може да намери дори своето собствено продължение в тези истории“, коментира още за медията ни доц. Вълчев, който е възпитаник на славната Езикова гимназия в Стара Загора“, зам.-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“. „Препоръчвам „Мозайка от миналото на Стара Загора“ на всеки, който е влюбен в този прекрасен град“, не скри вълнението си Георги Вълчев.

Част от публиката

„Много ми се иска градът ни да има свое лице. Да се заявява само, че обичаш един град, не е достатъчно. Според мен по-важно е да направиш лично ти нещо за него, колкото и малко да е то. Мисля, че това, което правя и го правя добре – е да събирам истории за него, да ги популяризирам, за да се знае за миналото на Стара Загора и защо си струва да го пазим и се гордеем с него“, доверява още Снежана Маринова.

Няма как „Мозайката“ да няма продължение. В това никой не се усъмни – публиката, авторките, всички замесени в чудесното начинание. Вълнуващо. Просълзение. Без политика и грим.

Елена ДЮЛГЕРОВА