Модерна индустриална зона е бъдещето на летището в Стара Загора, категорични са от ВМРО

323

ВМРО – Стара Загора, подкрепя изцяло идеята за обособяването на голяма индустриална зона от ново поколение на териториите, влизащи в състава на някогашното Летище Стара Загора. Това заяви пред медията ни общинският съветник от ВМРО Антон Андонов. Той призова старозагорската общественост териториите южно от града да не бъдат определяни повече като летище. „Те не са такива от 2007 г. Трябва да използваме уникалната възможност на този голям парцел, който е под 3000 декара. Общината ни не разполага с подобен комасиран терен. Затова нашата категорична позиция е, че той трябва да бъде превърнат в индустриална зона“, обяви Андонов.

При последната си визита в Стара Загора министърът на икономиката Емил Караниколов изрази надежда, че обществеността в града ще вземе окончателно решение за бъдещето на терените на някогашното летище. Той подчерта, че инвеститорски интерес към проект за модерна аерогара и карго център липсва. Същевременно Караниколов посочи, че единствено Стара Загора и Бургас имат потенциал да развият големи индустриално зони, които към момента представляват интерес на западни компании.

„Чисто стратегически не бива да забравяме, че около нас има две аерогари, една от които на едва 100 километра. Не бива да пропускаме и милиардната инвестиция край Истанбул, където бе изградено едно от най-големите летища в Европа изобщо. Някогашното старозагорско летище отдавна няма необходимата инфраструктура и техника, за да бъде действащо такова“, коментира от своя страна Антон Андонов. Общинският съветник от ВМРО припомни думите на Емил Караниколов, че една голяма индустриална зона със стратегически инвеститор в нея ще даде 50-годишна перспектива пред Стара Загора и общината. „Нека гледаме държавнически, а не да се отдаваме на демагогия“, призова Андонов своите колеги от останалите политически сили.

От ВМРО поставиха и въпроса откъде ще дойдат средствата за ремонтиране и изграждане на модерна летищна инфраструктура, както и по какъв начин в бъдещето тя ще бъде поддържана. За пример Андонов даде ситуацията с аеропорта в Пловдив, който към момента среща затруднения със самоиздръжката си. „Безспорно по-добрият вариант е тези терени да бъдат прехвърлени на Община Стара Загора и да бъде търсен стратегически инвеститор, който да създава работни места. Нашата задача като общественост ще бъде да предложим най-добрите възможни условия на всеки един, който има желание и интерес да вложи средства в Стара Загора, за да развива производство“, заяви Антон Андонов. По думите на общинския съветник изграждането на подобна зона едва ли ще стане в рамките на настоящия мандат на местния парламент. Той обаче подчерта, че с подобно стратегическо решение ще бъдат развързани ръцете на следващите избраници в Старозагорския общински съвет. Андонов припомни и рисковете, които крие европейската „Зелена сделка“. На този фон според общинския съветник от ВМРО е изключително важно да бъде действано бързо и с перспектива към бъдещето.

Живко ИВАНОВ