Млади таланти чакат ред за кастинг при Мецосопрано No 1

71
Веселина Кацарова със свои ученици по време на миналогодишния си мастерклас в Стара Загора

Млади оперни певци от 13 държави на два континента са се записали за втория майсторски клас в България на Мецосопрано No 1 в света Веселина Кацарова, който ще се проведе в Стара Загора от 24 август до 4 септември.

Почти по същото време миналата година Кацарова, която е и артистичен директор на Старозагорската опера, проведе своя мастерклас в Града на липите, като в него взеха участие таланти от България, Франция, Турция, Румъния и Китай. Това лято географията на записалите се за кастинга е разширен с Хърватия, Швейцария, Германия, Италия, Полша, Русия, Украйна, Австрия, Финландия, Гърция и Япония.

За подготовката на младите изпълнители певицата ще разчита отново на баритона Николай Ханджиев, а музикалният съпровод е на Светлана Денева. На финала на подготовката меломаните ще бъдат поканени на гала-концерт с оркестъра на Старозагорската опера под диригентската палка на Владимир Бошнаков. По инициатива на маестра Кацарова един от участниците в класа й ще бъде поканен за солистично участие в някоя от предстоящите премиери.

„Бъдете себе си, не ми подражавайте, вземете от това, което ви преподавам, само най-важното! Не искам да ме копирате, на публиката няма да е интересно да слуша отново и отново Веселина Кацарова, тя вече я познава и очаква нещо ново, много по-интересно!“, многократно повтаряше на своите млади ученици Мецосопрано No 1 миналото лято.

„Истинско щастие е да работиш с млади и изключително талантливи изпълнители, покрай тях се чувствам като онази Веселина, която стъпи на голяма сцена преди 3 десетилетия!“, сподели по телефона от Швейцария, където се намира в момента Кацарова и където подготвя арията на Азучена от операта „Трубадур“ на Верди, с която ще дебютира догодина.

Христо ХРИСТОВ