Млада поп певица е тазгодишният носител на приза „Добрият самарянин“

508
Младата поп-певица Рут-Констанс Койнарска е спомогнала за набирането на голяма част от средствата за скъпата протеза на Диана Илиева

Придобилата популярност преди 2 години с участието си в тв конкурса „Гласът на България“ поп изпълнителка Рут-Констанс Койнарска е тазгодишният носител на големия приз за добротворство „Добрият самарянин“, съобщиха организаторите от сдружение „Самаряни“ в Стара Загора.

Възпитаничката на НУМСИ „Христина Морфова“ певица понастоящем е студентка в Консерваторията, номинацията й е не заради певческия талант, а за организацията на серия благотворителни прояви в подкрепа на загубила крака си при автомобилна катастрофа старозагорка. Предложението бе направено от Славея Илиева, майката на 23-годишната Диана, която остана без ляв крак след трагедия от есента на м.г. по една от улиците на Стара Загора.

„Рут е човекът, който успя да мобилизира енергията на цял един град, за да помогне на своята приятелка в труден момент. Винаги усмихната и лъчезарна. Тя пое цялата инициатива да бъде организирана кампанията „С Диди съм… за крачка напред“. Организира изготвянето на дарителски кутии и поставянето им по търговските вериги, като неуморно следеше целия този процес. Присъстваше на всяка благотворителна кауза, базар, концерт, спортно събитие, като го правеше от сърце и душа. Мобилизира певци, които със своите послания към Диди успяха да й върнат усмивката. Благотворителната кауза „С Диди съм…“ обедини хиляди хора, които застанаха зад нея и вдъхнаха на Диди увереност в собствените й сили.

Добри хора като Рут-Констанс не се срещат навсякъде. Тя е от хората, към които, като се обърнеш за съдействие, ти дават вяра и надежда за едно по-добро и споделено бъдеще. Благодарни сме на Рут за примера, който даде на малки и големи!“, аргументира номинацията си Славея Илиева.

Годишните награди за добротворство са учредени преди 11 години, сдружението е провело 11 церемонии, като са били получени 88 индивидуални и групови номинации. Носители на голямата награда, статуетка на ангел с посребрени крила (автор е художникът Иван Костов от Града на липите), са 13 души, като два приза са дадени извънредно: един за изключителен принос и един за геройство без граници (посмъртно). Тази година призът на общността за добротворство бе присъден посмъртно на старозагореца Георги Ханзъров, който беше сред най-активно подпомагалите бежанците от войната в Украйна, преди да почине от рак.

Христо ХРИСТОВ