Мистичната „Ахинора“ на Иван Милев вече има дом

813
Домът на "Ахинора" в Казанлък

Навръх 24 май в Казанлък беше открит единственият у нас музей, посветен на една картина

Навръх Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Казанлък бе открит единственият у нас музей, посветен изцяло на една картина – мистичната „Ахинора“ на именития казанлъшки художник Иван Милев.

Поздрав пред събралото се мнозинство отправи кметът на Казанлък Галина Стоянова: „От името на Община Казанлък благодарим на учителите, които прегръщат трепкащите дечица сутрин в първия учебен ден и отварят крилата им, когато завършват училище! Благодарим на директорите на училищата и детските градини, които направиха от тях храмове на духовността!“, заяви Галина Стоянова. „Днес е специален ден, който посвещаваме на дейците на културата и изкуството, с които Казанлък хилядолетно се гордее, защото те са много! Днешният 24 май ще се запомни с един от тях. Нашият съгражданин, малко известен, но световно разпознаваем – художникът Иван Милев“, отбеляза кметът на Казанлък. Тя благодари за усилията на културните дейци, внесли дух в старата постройка, превърната в обновена сграда – музей на Иван Милев. „Това ще бъде голямата, световноизвестната казанлъшка галерия и дом на Иван Милев“, увери Галина Стоянова.

На откриването на новия музей директорът на Художествена галерия – Казанлък, д-р Пламен Петров сподели: „Реалност, възникнала като идея през есента на 2021 г. Намерение, а защо не и лична дръзка мечта, една от най-ярките творби, опазвани в колекцията на поверената ми институция, да се сдобие със собствено експозиционно пространство – картината „Ахинора“ на Иван Милев“.

Момент от официалната церемония

По време на официалната церемония по откриване на новото музейно пространство кметът на Казанлък обяви, че заедно с Монетния двор към БНБ Община Казанлък е изработила юбилейна монета за 120-годишнината на Празника на розата, която олицетворява роза Дамасцена в слънчева светлина, изработена като розетка, матов фон, с гланцирани лъчи. За новата придобивка тя изтъкна приноса на няколко казанлъчани пространството около Музей „Иван Милев“ да бъде преобразено. Кметът на Казанлък отличи архитектите Ивелин Недялков и Лъчезар Николов, директора на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ Теменужка Люцканова, Евгени Генов, който изработи фигурите на свирещите музиканти край елегантната статуя на Японката за радост на казанлъчани и директора на Художествената галерия д-р Пламен Петров.

Сред официалните лица на празника бяха приятелите на Казанлък от побратимения френски град Грас Жером Вио, кмет на Грас, Жан Пиер Лельо, почетен кмет на града и Филип Масе, председател на Асоциацията на парфюмерийната индустрия във Франция. Те поздравиха присъстващите и бяха сред първите, разгледали новата музейна експозиция, разкриваща живота и творчеството на именития казанлъшки художник.

(СН)