Миньори ще работят като общи работници в изграждането на завода за батерии и рекултивацията на терени

6285
Министърът на МОСВ в оставка Борислав Сандов

Според министъра в оставка Сандов такава съдба очаква заетите в „Мини Марица-изток“, след като Планът за възстановяване влезе в действие. Щели обаче да получават досегашните си заплати

– Министър Сандов, какво ще се случи с комплекс „Марица изток“, след като Планът за възстановяване и устойчивост влезе в действие. Питам Ви, тъй като според последната му редакция, дело на Вашето правителство, до 2025 г. е предвидено 40% намаляване на въглеродните емисии, което според специалисти означава 50% затваряне на въглищни мощности. Какво бъдеще очаква хилядите миньори и енергетици от „Марица изток“, след като Планът за възстановяване влезе в действие?

– По смисъла на Европейския зелен парк и Парижкото споразумение ние трябва да намаляваме парниковите си газове. Между другото разбрах, че тази година в Стара Загора сняг не сте видели. Стара Загора започна да става вече изцяло в средиземноморския климатичен пояс точно заради климатичните промени. Ние успяхме през Плана за възстановяване и устойчивост, реформата, която е свързана с парниковите газове, не да предвидим директното затваряне на централите, а да предвидим просто намаляване на емисиите. Това става по два начина. Единият начин е чрез въвеждане на технологии, които да намалят емисиите от самите производствени процеси.

– Това обаче не е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост.

– Това е възможно да се случи чрез Фонда за модернизация, в смисъл в Плана за справедлив преход е предвидено европейско финансиране и за модернизиране на тези предприятия. Това е единият начин. Вторият е те да работят във време, в което има потребност от тях, за да могат да защитят енергийната сигурност на страната, а през останалото време работещите в тези предприятия да не загубят работата си, а да работят в професии, които са свързани по един или друг начин. Ние имаме също възможности за финансиране чрез създаване на смесени предприятия например. Това включително е свързано с рекултивацията на терените, които могат да са предпоставка за нов икономически бум в района на Стара Загора. Само за възстановяване от Фонда за справедлив преход ще получим 2.5 млрд., от които мисля над 70% са предвидени за района на Стара Загора. Това са истински предпоставки тук да се разшири икономическата зона, да се създадат нови предпоставки за развитие, да се използва географското местоположение на това, че от изток на запад се минава през този регион, говоря за магистрала „Тракия“ и магистрала „Марица“. Да се използват предпоставките, че в близост има две големи населени места, които могат да поемат голяма част от тези процеси, защото на други места, например в Бобов дол, там вече няма хора, дори там мините затвориха не заради Фонда за справедлив преход или за европейски политики, а заради икономически въпроси и там вече хората се изнесоха и опитвайки се да създаваме алтернатива, няма кой да работи. Там няма и големи градове. Кюстендил е доста запустял, Бобов дол – съвсем. Така че тук имаме всички предпоставки – и географски, и населени места, и транспорт. И Планът за възстановяване от една страна и Планът за справедлив преход от друга ще създадат нови работни места, които ще бъдат на високи заплати, в иновативни процеси, за да може този, който иска да се премести от едното място на другото, това да се случва. Основният въпрос ще бъде свързан с хората, които се занимават с добива на въглища, тъй като самите ТЕЦ-ове могат да работят и на други процеси, включително чрез въвеждане на зелен водород и др. Представете си всички тези минни полета, които са изоставени, това е огромна територия от България, която е в момента просто постминна дейност. Те могат да дадат възможност за създаване на електричество например от слънчева енергия, която да прави зелен водород, който зелен водород да бъде изгарян във всичките тези предприятия и така всички инженери, всички хора, които са заети вътре в самия ТЕЦ, те могат да не напускат работните си места. Така че ние успяхме да направим нещо много важно: не да ангажираме Плана за възстановяване и устойчивост със затваряне на централи кога и колко, а с намаляване на емисиите. И това може да стане, първо, започвайки от най-неефективните процеси, да могат да бъдат направени по-високо ефективни, второ, от работата на централите по начин, която да не е постоянна. Защото в момента работят на макс.

– Тези зелени европейски политики са известни на работещите в комплекс „Марица изток“. Аз Ви питам за по-прозаични неща, тъй като 2025 г. е след 3 години. Тези хора как ще работят – само зимата, два месеца ще почиват, два месеца ще работят, ще бъдат ли затворени някои от рудниците. Това ги интересува хората от „Марица изток“. А идеите за инвестиции в модернизации, ако се случат, това няма да стане в близките три години. Какво ще правят тези хора?

– Няма как да не се случат тези инвестиции, защото това е периодът за случването на тези инвестиции.

Това е периодът, в който да се инвестират тези средства. На второ място има директна връзка между това да се създават отрасли, които имат нужда от работни места и това да се освобождават работни места от другаде. Без да се създава социално напрежение и без да има безработица.

– Какво може да работи един миньор например, ако бъде закрито работното му място в мините?

– На първо място той може да работи в процеса на рекултивация. На второ място той може да се преквалифицира. На трето място може да работи в създадени отрасли, които са например завода за батерии, който трябва да бъде изграден. Самото му изграждане ще е поне 2-3 години и ще е работа.

– Като общи работници ли ще работят миньорите при изграждането на завода да батерии?

– Абсолютно. Техническата рекултивация на терените ще иска такъв тип работници. И те ще са на възнаграждения, каквито са в момента техните. Основният момент на намаляване на работни места ще бъде в сектора на добив на въглища. В следващите години няма да е рязко, ще бъде постепенно и ще е свързано с по-малкото потребление на въглища. По-малкото потребление на въглища ще е заради по-високата ефективност на процесите на модернизация или за работата на тези предприятия не на пълен мащаб през цялата година. Там имаме и за пенсиониране на доста хора, които са достигнали пенсионна възраст, имаме възможности за преквалификация, няма да има никакъв социален конфликт, който да се породи от този процес. Но ако ние не искаме да направим тази трансформация, само ще започнем да плащаме много повече и в същото време няма да можем да усвояваме нито парите от Плана за възстановяване, нито парите от Фонда за справедлив преход. Те са свързани тези два елемента.

– Защо не им го обясните това на миньорите и енергетиците? Защо не отидохте да се срещнете с тях, а не чрез медиите?

– Аз се опитвам постоянно да им го обясня това. Просто дълги години на хората им е обяснявано, че не се притеснявайте, тук има едни европейски политики, едни европейски цели, но те нямат, те не са за нас. Всъщност хората са лъгани дълго време.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА