„Мини Марица-изток“ – в основата на нова традиция – детски православен лагер

125

„Мини Марица-изток“ ЕАД и Старозагорската епархия поставиха основите на нова традиция – организирането на православен лагер за деца, отглеждани в институции.

Осемнадесет деца – девет от Дома за деца, лишени от родителски грижи (ДДЛРГ) „Мария Терезия“ и девет от Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи с и без увреждания в кв. „Зора“, участват в летния православен ученически лагер, който се провежда в почивната база на „Мини Марица-изток“ ЕАД на курорта Старозагорски минерални бани. Инициативата е на Старозагорския митрополит Киприан и за втора поредна година се осъществява с финансовата подкрепа на „Мини Марица-изток“. За първи път миналото лято бизнес и църква се обединиха в нова социална мисия.

Първият ден по традиция започна с молебен за здраве, отслужен в единствения у нас храм на името на „Св. Козма Зографски“.

В четиридневната програма, която приключва днес, бяха предвидени беседи от свещеници за вярата, християнските ценности и добродетели – добротворство, милосърдие, труд и обща молитва.

Новото тази година бяха уроците по църковни песнопения, поверени на диригента на хора при Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ Мария Колева.

Програмата на православния лагер включваше и поклонническо пътуване до параклиса в местността Богородична стъпка и е съчетана с летен отдих на децата.

(СН)