Министърът на туризма откри VIII Работна среща между туристическия бизнес и местната власт в Стара Загора

116

Осма работна среща на туристическия бизнес и местната власт се състоя в Стара Загора днес. Събитието бе открито от служебния министър на туризма Илин Димитров, зам.-кмета Милена Желева и представители на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Работната среща цели да насърчи разговора за проблемите и възможностите в един от секторите в страната, който има съществено значение за икономическия ръст. Дискусиите през настоящата година се провеждат под мотото „Преосмислен туризъм“. Форумът се организира от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти като платформа за устойчиво развитие. При откриването на работната среща служебният министър Илин Димитров изрази задоволство, че след двугодишно прекъсване заради пандемията от Ковид-19 този тип събития се възобновяват. По думите му подобен тип дискусии трябва да бъдат стимулирани от централната власт. „Данните ясно сочат, че туризмът в градовете, където има богата програма от събития и прояви, се възстановява по-бързо. Комуникацията и сътрудничеството между туристическия бранш и институциите трябва да се разширяват“, заяви Илин Димитров. Той отбеляза още, че е нужно време, за да се популяризира мярката, която дава възможност с ваучерите за храна да се заплащат туристически услуги. За осъществяването на тази стъпка служебният министър призова туристическия сектор да сключи нужните договори с операторите на такива ваучери.

Димитрина Горанова – председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, и Даниела Стоева – зам.-председател, посочиха пред присъстващите, че пандемията е променила представите за туризма. По думите им браншът трябва да създава продукт, който привлича вниманието и интереса на всеки човек. „Трябва да създадем конкурентен туристически продукт. Това е най-важната ни задача. Това е възможно единствено, ако използваме пълния ресурс на отделните дестинации“, посочи Стоева.

От своя страна зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева се ангажира местната власт да продължи да насърчава развитието на туризма в региона. Тя отново припомни, че в последните месеци данните показват, че Стара Загора възстановява броя на резервациите и посещенията, които са били отчитани преди пандемията. „Това насърчава усилията ни да продължим да развиваме богата културна програма, с която Стара Загора разполага“, заяви Желева.

Осмата работна среща между туристическия бизнес и местната власт ще приключи на 5 октомври – Деня на Стара Загора.

Живко ИВАНОВ