Министерската дума не издържа – цените на слънчогледа и пшеницата продължиха да падат

429
Служебният министър на земеделието Явор Гечев при откриване на Националната среща на Асоциацията на земеделските производители в казанлъшкото село Овощник

Цената, на която се търгуват слънчогледът и пшеницата в България, продължава да пада. Това разкри за медията ни Радостина Жекова – член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Близо 100 лв. за тон е спадът при маслодайния слънчоглед и той вече се търгува на нива, достигащи 850 лв. При фуражната пшеница цената устойчиво пада под 500-те лв. за тон. В някои части от страната зърнопроизводители се жалват, че търговците предлагат по 450 – 460 лв. Ситуацията с търговията на родната продукция на практика опровергава думите на служебния министър на земеделието Явор Гечев, който при откриването на IX Национална среща на Асоциацията на земеделските производители на 15 февруари в село казанлъшкото село Овощник изрази мнение, че цените при пшеницата и слънчогледа няма да продължат да спадат. Основна причина за настоящото развитие е наличието на украинско зърно и слънчоглед в страната. Ниските цени и безконтролният внос са причина за вълнения в сектор зърнопроизводство, откъдето идват сигнали за готвени мащабни протести. „Националната асоциация на зърнопроизводителите в България (НАЗ) води разговори с браншови организации в Румъния, Полша, Унгария и Чехия за провеждане на протестни действия“, съобщи още Жекова. По този повод представители на организацията планират и срещи с отговорните лица в ЕК, както и с евродепутати.

От НАЗ настояват коридорите за износ на продукция от Украйна да бъдат транзитни през съседните страни-членки. Наред с това зърнопроизводителите искат и въвеждане на детайлна проследимост на внесената в България украинска продукция. „Трябва да знаем къде се съхранява тя, кой я е внесъл, къде и кой я преработва, както и излезлият от нея продукт на какъв етикет е“, обясни Жекова. Тя подчерта, че към момента нормативната уредба не въвежда задължение към Агенция „Митници“, Министерството на земеделието или БАБХ да проследяват количествата с продукция, които влизат у нас. Сред исканията на сектора са и изплащане на компенсации на стопаните за високите цени на тора, който производителите бяха принудени да ползват в отминалата стопанска година. Казусът е поставен пред ЕК и от три седмици очаква решението на институцията, коментира председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Живко ИВАНОВ