Минималната заплата става 850 лева

121

По предложение на БСП депутатите вдигнаха минималната заплата на 850 лева. Това се случи с приетия на първо четене законопроект за изменение на Кодекса на труда, който мина със 175 гласа „за“ и 3 „въздържал се“ (2 от ГЕРБ-СДС и 1 от ДБ).

В момента минималната работна заплата в страната е 710 лева, което означава, че увеличението е с почти 20 %.

Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й, гласи одобреният на първо четене законопроект на левицата, предаде БТА.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

Георги Гьоков от левицата припомни, че от доста години се работи за механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е внесен и техният законопроект, който ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от „замразяване“ за определени периоди на нейния размер.

Бившият социален министър от ГЕРБ Деница Сачева заяви, че всички в залата искат да вдигат заплати, но в предложението на БСП липсва оценка на въздействието, което това ще има върху икономиката и финансите на страната. Тя цитира служебния финансов министър Росица Велкова, която преди месец обяви, че вдигане на минималната заплата с 10 лева струва на бюджета 50 млн. лв. Сачева изрази съмнения, че такова рязко увеличение на минималната заплата може да стимулира сивата икономика.

Лилия Недева от „Български възход“ също декларира подкрепа за законопроекта, но също прогнозира ръст на сивата икономика. Тя поиска срокът за предложения между двете четения да бъде удължен на 14 дни. Деница Сачева от ГЕРБ-СДС също излезе със сходно предложение.

В крайна сметка идеята за по-дълъг срок за предложения не мина. Депутатите имат 7 дни, за да предложат редакции. След това текстовете се връщат за второ четене в комисия, а след това отново в пленарната зала.