Милеещите за комплекс „Марица изток“ българи могат да го подкрепят с участието си в протеста пред НС

3680
Споменът от 13 октомври 2021 г.

На 19 септември от 11 часа в София ще се проведе общонационален протест пред сградата на Народното събрание под надслов: Да запазим енергийния комплекс „Марица изток“. Желаещите да присъстват да заявят своето участие в СРС „Подкрепа“ – Стара Загора, в срок до 15.09.2023 г. Тел. и имейл за връзка: 0889 320 320, 0886 755 515, 0878 113 701; srsstz@abv.bg. Това съобщи председателят на СРС „Подкрепа“ – Стара Загора, Михаил Михайлов.

Медията ни припомня, че на 28 август – деня, когато в Община Стара Загора се проведе последната, трета среща за бъдещето на комплекс „Марица изток“, свързана с Териториалния план за справедлив преход на областта, в града се проведоха два предупредителни протеста, организирани от синдикатите и Сдружение „За Марица изток“.

А последният национален протест в защита на източно-маришкия комплекс и енергийната независимост на България се състоя на 13 октомври 2021 г. Тогава т.нар. „триъгълник на властта“ в София беше щурмуван от над 3 000 миньори, енергетици и представители на синдикалните федерации на КТ „Подкрепа“ и КНСБ.

Синдикалният лидер на КНСБ в „Мини Марица-изток“ Деян Дяков и настоящ председател на Сдружение „За Марица изток“ развя тогава българското знаме в „триъгълника на властта“ с думите: „Нося знамето не на КНСБ, а на България, защото „Марица изток“ е национално богатство“

Властта, в лицето на тогавашния служебен премиер Стефан Янев, чу протестиращите, даде обещание, че комплекс „Марица изток“ ще продължи да работи поне 20 години, но впоследствие както тогавашното служебно правителство, така и последващите, в това число и настоящото редовно, продължиха да демонстрират брюкселски слугинаж.

В настоящия протест на 19 септември ще участват миньори и енергетици от цялата страна, без значение дали работят в държавни или частни дружества. Подкрепата на гражданите и тяхното участие в протеста със сигурност ще е от полза, затова желаещите да се включат старозагорци и жители на областта могат да заявят участие на упоменатите по-горе телефони и email.

Йовка НИКОЛОВА