МЗ се отказа да продава емблематичната за старозагорци сграда на бившия АГ-комплекс

898
Бившата сграда на АГ-комплекса, която от години Община Стара Загора иска да придобие

За продажбата обаче са гласували съседни на Стара Загора общини, миноритарни собственици на УМБАЛ „Киркович“

Представителят на Министерството на здравеопазването в Общото събрание на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ е гласувал против намерението да бъде продадена на публичен търг емблематичната за старозагорци сграда на бившия АГ-комплекс в центъра на града, съобщи изп. директор на здравното заведение проф. Йовчо Йовчев.

Продажбата на сградата беше включена като точка на 17 юни в дневния ред на Общото събрание на акционерите на УМБАЛ „Киркович“, мажоритарният от които е държавата в лицето на МЗ (притежаваща близо 90% от акциите) и миноритарните акционери: 11-те общини от Старозагорска област, с чиито средства навремето е била изградена и първоначално оборудвана бившата Окръжна болница. През годините на прехода тя беше обединена в едно търговско дружество със съществуващата тогава Университетска болница в Стара Загора, а новият юридически субект – УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ АД, стартира дейността си със 17 млн. лева задължения.

За стопяването на част от задълженията през 2019 г. ръководството на УМБАЛ „Киркович“ се принуди да опразни сградата в центъра на Стара Загора, пребазирайки АГ-клиниката и неонатологията в своя централен корпус.

От тогава строената в началото на XX век сграда, в която са проплакали хиляди българчета, пустее, въпреки многобройните опити на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и местния парламент тя да бъде придобита от Общината и да бъде превърната в общински център на доболничната помощ за улеснение на всички граждани от областния град и региона.

По време на Общото събрание на акционерите на УМБАЛ „Киркович“ на 17 юни „против“ продажбата са гласували освен упълномощеният представител на МЗ в лицето на д-р Карабайдева от РЗИ и упълномощеният представител на ОбС Стара Загора доц. д-р Емил Славов, и представителят на община Братя Даскалови.

Представителите на общините Казанлък, Раднево, Гълъбово, Чирпан, Мъглиж, Гурково, Павел баня и Опан са гласували със „за“ за продажбата, а на община Николаево – с „въздържал се“.

Припомняме, че през годините Община Стара Загора направи няколко финансови и юридически обосновани предложения пред мажоритарния собственик за замяна на неизползваемата сграда на АГ-комплекса за общински имоти и опрощаване на дългогодишния дълг на болницата към местния бюджет.

Поради честа смяна ма здравните министри всеки следващ възприемаше идеята, но де факто в протоколите от Общите събрания на УМБАЛ „Киркович“ е записано, че на два пъти е било разглеждано предложението на Община Стара Загора за замянката. Но и на двата пъти мажоритарният собственик в лицето на МЗ е гласувал с „въздържал се“.

За последно кметът на Стара Загора, председателят на Общинския съвет Мария Динева и старозагорският депутат Искра Михайлова проведоха миналата седмица среща със зам.-министър на МЗ д-р Петър Грибнев, от която бяха получили уверението, че на 17 юни представителят на държавата ще гласува „против“ продажбата на емблематичната сграда, което стана факт.

Дали сградата ще бъде придобита от Община Стара Загора зависи отново от благоволението на държавата. По закон следващото Общо събрание на УМБАЛ „Киркович“ трябва да бъде насрочено след една година, но винаги има опции да бъде свикано извънредно такова, на което да бъде разгледано и гласувано предложението на Община Стара Загора.

(СН)