Местят Галактион в казанлъшкия манастир след Гергьовден

619

Отстраненият по болест от владишкия престол старозагорски митрополит Галактион ще бъде настанен да живее в казанлъшкия девически манастир „Въведение Богородично“. Заедно с него ще бъде и по-голямата му сестра Стефка, решението е на Светия Синод и е гласувано в началото на годината.

Прехвърлянето на преживелия няколко инсулта и все още трудно артикулиращ и движещ се 75-годишен Галактион трябва да стане в края на май, научи представител на медията ни от митрополит Киприан.

В момента дядо Галактион живее в Митрополитския дом в Стара Загора. За него се грижи неговата близка Снежана, средствата са от бюджета на Светата старозагорска митрополия.

На заседанието на Светия Синод от 28 март е било изчетено писмо на Галактион, в което той възразява срещу изпращането му в девическия манастир, но членовете на църковното ръководство са го оставили без внимание. Като абсурдни спекулации митрополит Киприан определи твърдения в електронни издания, че предшественикът му поискал възстановяване на поста.

„Дядо Галактион през цялото време мълчеше, писмото прочете Главният секретар на Светия Синод. Членовете на Синода препотвърдиха решението си за манастира, очаквам назначената от мен комисия да докладва на какъв етап са ремонтите във владишкото крило“, допълни Киприан. Той уточни, че при разглеждането на тази извънредна точка в дневния ред са присъствали всички членове на Старозагорския епархийски съвет.

Галактион пострада на 21 май 2015 г. след като „Мерцедесът“, в който пътуваше, катастрофира в Свиленград. Тогава той счупи ръка, а две седмици по-късно – на 8 юни, прекара и тежък исхимичен инсулт. На няколко пъти му бяха инжектирани стволови клетки в Русия, но здравословното му състояние продължи да бъде критично. На 28 септември 2016 г. Светият Синод реши да го отстрани от длъжност, като му остави титлата „бивш старозагорски владика“ и назначи за временно управляващ Западно- и средноевропейски митрополит Антоний, който организира избора за нов водач на митрополията.

Интронизацията на митрополит Киприан беше на 17 декември същата година. Точно година по-късно той бе назначен и за официален говорител на Светия Синод.

Христо ПЕТРОВ